И Софийската районна прокуратура от днес разследва четирима полицаи от столичното Първо РПУ. Ченгетата, за които бе пуснато видео как арестуват млади мъж и жена в София, вече са обект на вътрешна проверка (разпоредена от шефа на СДВР Младен Маринов) и друга от Инспектората - разпоредена от министър Румяна Бъчварова.

Според обвинителите Василен Иванов, Борислав Кютински, Ник Николаев и Димитър Тръпчев трябва да отговарят за това, че "в качеството им на полицейски органи при изпълнение на службата си, в съучастие (съизвършителство) помежду им, причинили на повече от едно лице (пострадалите Веселина Китова и Александър Грошанов) леки телесни повреди, съставляващи болка и страдание".

Престъплението е по чл. 131, ал. 1, т. 2 и т. 4, вр. чл. 130, ал. 2, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК и предвижда до 3 години затвор.

Разследването е възложено на следовател от отдел "Следствен" към Софийската градска прокуратура, като първоначално определеният срок за неговото провеждане е двумесечен.

В хода на проведената в кратки срокове предварителна проверка от органите на СДВР са събрани достатъчно данни, че при извършената полицейска проверка и последвалото я задържане на Китова и Грошанов на 19.12.2014 г. разследваните полицейски служители са превишили служебните си правомощия и употребената от тях сила е надскочила необходимите предели, съобщават още от държавното обвинение.

Прокуратурата се е самосезирала, позовавайки се на материали от "Господари на ефира" и отправя молба за съдействие към Нова тв за предоставяне на допълнителни данни във връзка със случая.