Гърция не е искала да влиза в Руската федерация, обяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след срещата в Уфа на лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС. Москва, както е известно, неколкократно заяви пълна подкрепа за Атина, която е изпаднала във финансов колапс.

"Русия има възможност да помага на партньорите си, въпреки икономическите проблеми," допълни той.

Присъединяването на Индия и Пакистан към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е приоритет, след това може да се говори за членството и на Иран. По-рано днес той обяви членството на двете азиатски държави в организацията, като освен това Азербайджан, Армения, Камбоджа и Непал се присъединяват като партньори по диалога, а пък Беларус получава статут на наблюдател.

"Русия е напълно готова при колебания в цените на петрола да отмени санкциите против Иран," заяви Путин, и допълни, че се надява преговорите във Виена да завършат с подписване на сделка и санкциите срещу Иран да бъдат свалени възможно най-скоро.

ШОС не действа на блоков принцип, изтъкна Путин, всички решения, в това число и за нови членове, се взимат доброволно, това е гаранция за стабилност.  

Руският президент коментира и състоянието на партньорите в БРИКС - Индия, Китай, Бразилия и Южна Африка, като отбеляза, че сегашните затруднения не са нищо сериозно, дори и за Китай, където пазарите се сринаха и управляващата Комунистическа партия изпадна в паника.

"Китай е и ще остане движещата сила на световната икономика, въпреки временните затруднения," отбеляза той.

Според кремълския вожд има много по-големи шансове кризата в Украйна да бъде разрешена по мирен път, отколкото сът да се провали.