До дни Ferrari ще внесе проспекта си за предлагане на акции на Нюйоркската фондова борса, съобщи шефът на Fiat-Chrysler Серджо Маркионе пред Блумбърг. Затъналият в дългове Fiat-Chrysler се опитва да набере средства, за да финансира своята инвестиционна програма на стойност 48 млрд. евро, която предвижда глобална експанзия на премиум марките Jeep, Maserati и Alfa Romeo.

Мениджър на листването на Ferrari, което ще стане през есента, е поверено на инвестиционната банка UBS. Вероятно ще има и вторична процедура, в резултат на която акциите ще се търгуват и на борсата в Милано.

Маркионе не пожела да коментира колко е вероятната оценка на стойността на Ferrari. Но по-рано този месец каза, че очаква производителят на суперавтомобили да има пазарна капитализация от около 10 млрд. евро. Това е около 60% от стойността на цялата група Fiat-Chrysler, но Ferrari е отделена от нея, печели добре и няма задължения. Но анкетирани от Блумбърг анализатори смятат, че пазарната стойност на Ferrari ще е около 8,7 млн. евро.