СИМОНА РУСЕВА 

Покъртителна снимка разпали горещи дискусии във форумите по цял свят. Зад нея се крие голяма човешка драма, но и вдъхновяваща история за воля и хуманност.

Деветгодишното филипинче Даниел Кабрера пише домашните си в късна вечер на улицата. “Бюрото” му е сковано от подръчни материали столче. Даниел е на колене. Светлината идва от прозореца на заведение на “Макдоналдс”...

Иначе гадът, в който живее – Мандау, е потъл в мрак. Даниел пише усърдно под лъча светлина от заведението за бързо хранене.

Студентката по медицина Джойс Торефранка е на път за дома си, когато съзира момчето, приведено над тетрадката. Джойс инстинктивно прави снимка с мобилния си телефон, без да знае, че това е съдбоносна среща.

След това заговаря детето с умен поглед и самота на герой от затрогваща драма.

Студентката качва снимката във Фейсбук с кратък коменатр: “Едно дете ме вдъхнови.”

Историята е покъртителна. Бащата на Даниел починал в затвор. И тъй като една злина никога не идва сама, пожар изпепелява семейното жилище. Даниел, майка му и братчето му остават на улицата в буквалния смисъл на думата. Сега те спят под навес на склад за хранителни стоки. Майка му понякога има късмет да я наемат на работа в склада срещу 1,5 евро на ден.

Даниел се стреми да е отличен ученик.

Даниел е в трети клас на местното основно училище. Той никога не отсъства от занятия. След края им, докато съучениците му играят футбол, той е с майка си – просят милостиня. Домашните си пише вечер на улицата.

Даниел приема съдбата си и е далеч от всяко отчаяние. Той непременно иска да завърши гимназия и да следва. Мечтата му е да стане лекар, но може и полицай.

Снимката, направена от студентката Торефранка, се разпространява мълниеносно из интернет. Журналисти от местни и чужди медии я издирват за интервюта. Тя е въодушевена:

“Погледът на това дете направо ме порази. Даниел ме мотивира да залягам още по-усърдно над учебниците. Аз имам голямото щастие да съм родена в семейство, което може да ме издържа като студентка. За всички нас Даниел трябва да е пример”, казва младата жена.

Ето и някои коментари от форумите:

“С неговата дисциплина и последователност един ден той ще стигне много далеч. Бог да го благослови!”

“Даниел най-добре знае как се чувстваш, когато нищичко си нямаш. От него само можем да се учим. На най-великите неща в живота ни учат не знаменитости, а най-обикновените хора.”

“Длъжни сме да се запитаме. Учим сред домашен уют, слушаме лекции в аудитории, харчим много пари за учебни помагала. И въпреки всичко се проваляме. С волята си това момче е истинският победител.”

Вече е открит сайт за набиране на дарения за обучението на Даниел Кабрера. Надеждата е да се съберат 1000 евро, необходими за неговото образование. Това за Филипините е огромна сума.

Студентката Джойс Торефранка благодари на всички във Фейсбук, които са разпространили снимката:

“Не вярвах, че е възможно една малка снимка да има такова огромно влияние. Така ще помогнем на Даниел да осъществи мечтата си.”