СИМОНА РУСЕВА

Бившият апостолически нунций Йозеф Везоловски (66 г.) днес трябваше да застане на съд по обвинение в педофилия по първия в историята на Ватикана подобен процес.

Малко преди началото му обаче разжалваният вече архиепископ поляк постъпи в интензивно отделение, предадоха световните агенции, позовавайки се на Ватикана.

Везеловски е обвинен, че като апостолически нунций (дипломатически  представител на Светия престол зад граница, в светския живот – посланик б. р.) в Доминиканската република от 2008 до 2013 г. е блудствал с деца. По сигнал на Главна прокуратура в Санто Доминго папа Франциск го отзова. 

Везеловски явно не може да пребори порока си. От 2013 до септември 2014 г. той е свалял от интернет детско порно, след което е арестуван и поставен под домашен арест. По дисциплинарно производство Ватиканът му отнема духовния сан – най-голямото наказание на католическата църква.

Процесът срещу Йозеф Везоловски е своеобразна премиера за Ватикана. Той показва твърдия курс на папа Франциск срещу педофилията.

През юли 2013 г. Светият отец подписа «Закон VIII», забраняващ притежаване на порнографски материал.
През юни т. г. главата на Римокатолическата църква стигна още по-далеч. Той подписа закон, по силата на който за пръв път във Ватикана педофилията е инкриминирана като престъпление.  Законът преследва всички назначени във Ватикана, както и неговите представители зад граница. Създаден беше и спецсъд, пред който за педофилия застават висшите духовници, както и онези сред тях, които потулват подобни престъпления.

Тъмната страна на апостолическия нунций Йозеф Везоловски стана известна на 5 септември 2013 г. Главна прокуратура на Доминиканската република започна следствие срещу папския нунций по сигнали за сексуално насилие над деца. Папа Франциск незабавно го отзова. Не за да го прикрие или спаси от правосъдието в Санто Доминго. Там нунцият, както и всички чужди дипломати се ползват с дипломатически имунитет и не могат да бъдат съдени.

Главният прокурор Франциско Доминигес Брито заяви: “На никого няма да позволим да използва като щит църквата или други религиозни институти за криминални престъпления , още по-малко, когато подобни действия са насочени срещу деца.”

Брито се врече да предостави на Ватикана целия събран доказателствен материал.
През 2008 г. полякът Йозеф Везоловски беше изпратен като апостолически нунций в Доминиканската република от тогавашния папа Бенедикт XVI. Преди това Везеловски е бил нунций в Казахстан, Таджикистан, Киргизия, Узбекистан и Боливия.

Дали сега ще се състои първият съдебен процес във Ватикана по обвинение в педофилия, зависи от това дали здравето на Йозеф Везоловски ще бъде стабилизирано. Знае се, че той отдавна има сериозно страдание, но видът му се пази в тайна.

Дали той ще отговаря пред магистратите на Ватикана или пред Всевишния, времето ще покаже.
Главното е, че пръв папа Франциск наложи във Ватикана да се преследват със закон сексуални престъпления срещу деца и порнографията.