"Гледал съм няколко излъчвания по телевизията, конгреси. Той четеше Вацаров, говореше за национално помирение, за връщане на казармата – това са идеи, които на мене ми допадат."

Така Росен Петров обясни в студиото на Нова тв чистите мотиви, поради които навремето се включил в "България без цензура".

- Той е... Как да кажа - обаятелен човек – продължи с аргументите си бившият сценарист и тв водещ.
- Ти си мъж – казаха водещите.
- Не така обаятелен. Умее да убеждава. Застанах до него, взех своето решение.

После Петров бе попитан с какво пък после Ковачки го е спечелил. Оказа се, че пак има замесена книга – Петров прочел една негова книга (на Христо Ковачки, б.р.) за елементарна физика, за религия. И изводът му бил, че е умен човек.

- Но Ковачки не е никакъв на БДЦ – уточни той.
- ... и ти не си никакъв на Ковачки – довършиха мисълта му двете водещи Лора Крумова и Галя Щърбева.

Разрива си с бившия журналист и сегашен евродепутат Петров по принцип отказва да коментира в лоша светлина. Но в партията имало хаос – например Бареков искал да падне правителството, а Петров – да има стабилен кабинет, това била причината.

На въпрос срещал ли се е с Цветан Василев (става въпрос за времето преди да възникне конфликта му с Делян Пеевски и ББЦ да се разпадне случайно по същото време, б.р.), той каза, че го е виждал само веднъж на интервю.

"Ако някой се е виждал с него, Николай се е виждал. То беше ясно как се финансира партията, никой не е крил", изненадващо каза Петров.  

Водещите го попитаха шутът на парламента ли е:

"Е, шутът в парламента, ай стига де. Аз имам много сериозни изказвания", отвърна Петров.

Между другите въпроси, те му отправиха такъв, дали просто "топли едно място" в НС, дали от БДЦ са резервната гума на ГЕРБ, попитаха го и за прословутото целуване на снимката на Бареков.

"Моята биография не свършва дотук. Умея да падам, умея и да ставам, умея да нося и на бой, умея и да удрям", каза Петров.

Лора Крумова го попита и дали маневрата, която е направил, не е обществено самоубийство от негова страна.

"Защо да съм се самоубил – аз няма да умра утре", отговори депутатът.

До края на разговора стана ясно още, че неговият английски е "не много по-добър" от този на Бареков, че в КТБ няма нито лев и че от БДЦ не са резервна гума, защото ГЕРБ имат много такива преди тяхната формация.