Гръцката криза блокира Европа. Слез девет часа дискусии по плана за реформи на правителството на Алексис Ципрас финансовите министри на Еврозоната прекъснаха заседанието си без резултат. Насрочиха ново за 12 часа българско време в неделя.

Четири часа по-късно в Брюксел ще се съберат държавните и правителствените ръководители от Еврозоната, за да решат окончателно - да помогнат ли на Гърция да остане в общата валута с нова помощна програма или да я оставят да фалира окончателно и да изпадне.

Държавите от Еврозоната днес се оказаха поляризирани и неспособни на общо съгласие по този въпрос. Докато Франция твърдеше, че последната серия предложения на Ципрас, които разцепиха партията му, са основа за дискусия и компромис, Германия и Финландия се оказаха безкопромисни.

В медиите и в социалните мрежи изтече вътрешен документ на германското правителство предлагащ две опции: 

-в замяна на нова помощна програма гръцкото правителство да подобри предложенията си  (предвиждащи 13 милиарда евро вместо доскорошните 8 милиарда евро икономии) и да вложи държавно имущество за 50 милиарда евро във фонд в чужбина, което да бъде продадено за изплащане на дълга. Други условия са деполитизация на финансовите решения и закон за автоматично рязане на държавни разходи, ако фискалните цели в евентуалното споразумение не бъдат постигнати;   

-ако предната опция не проработи и дългът на Гърция остане необслужваем, документът предлага Гърция да излезе за пет години от Еврозоната, за да преструктурира дълга си подобно на държава от Третия свят в преговори с Парижкия клуб на официалните кредитори.

Утежнявайки още ситуацията на заседанието на Еврогрупата, Финландия се е противопоставила на нов помощен план за Гърция с политически аргумент, съобщиха по-късно вътрешни източници.

Финландската делегация е изтъкнала, че няма мандат да одобри нова помощна програма за Гърция. Евроскептична партия, която е ключова за управляващата коалиция, е заплашила да се изтегли от кабинета при отговор различен от "не" на гръцките предложения.