Вицепремиерката и съпредседател на Реформаторския блок Меглена Кунева призова политическите сили да си изпълняват ангажиментите след като веднъж са се разбрали за посоката на съдебната реформа при гласуването на стратегията от Народното събрание.

Пред БНР Кунева коментира ускорената атака срещу предложените от правителството промени в конституцията, които бяха отхвърлени на първо четене в парламентарната комисия.

Ако не се вземе решение, при това колкото се може по-бързо, страната ще има криза по отношение на съдебната система. Три са факторите, които отблъскват и българските, и чуждите инвеститори - състоянието на съдебната система, корупцията и липсата на кадри. Трябва да решим тези въпроси, ако искаме работеща икономика“, каза Кунева.

Вицепремиерката призова партиите да не си затварят очите, защото „ако трябва да се осъществи една истинска борба с корупцията, това може да стане само с работеща и справедлива съдебна система“.

Меглена Кунева отхвърли критиките на председателя на ДПС Лютви Местан към Реформаторския блок.

Реформаторският блок направи необходимото, за да стане това национална кауза. Партиите в парламента гласуваха, че подкрепят стратегията за съдебна реформа, нека сега не се отмятат“.

Според нея отлагането на реформата след местните избори ще бъде лош знак. Такъв призив отправят в последните дни критиците на реформата.

Кунева обаче очаква по-силно ангажиране от страна на ГЕРБ.

ГЕРБ като мандатоносител трябва да припознае лидерската си роля за намирането на съгласие по реформата. Това е много важна реформа за РБ и до голяма степен причината да се включим в това мнозинство, за да се осъществи именно тази задача, но това е реформа от значение за цялата държава“, обясни още Кунева.

Лидерката на Движение България на гражданите каза, че промените в Конституцията са необходими, за да няма възможност да се връща съдебната реформа назад, ако някой от следващите парламенти реши да върне Висшия съдебен съвет в еднокамерен.

"Промените в основния закон се налагат, защото политическите партии нямат доверие помежду си. Това е допълнителна гаранция, че партиите, гласували по един начин сега, няма да промени решението си после".