Обща европейска петиция срещу забраната за агитиране на езици, различни от официалния, обяви Младежкото ДПС на заседание на Националния си съвет в Пловдив.

Председателят на младежите Илхан Кючюк, който е и евродепутат, определи ограничението "в разрез с основните стълбове, на които се крепи Европейският съюз, а именно зачитане на културното и езиково многообразие". 

За петицията ще се събират 23 000 подписа, колкото са членовете на младежката организация на партията. Целта е да се информира Комисията по петициите към Европейския парламент за нарушаване на редица текстове от европейското законодателство.

Няколко глоби бяха наложени на представители на ДПС за агитиране на турски език на последните парламентарни избори, включително и на лидера Лютви Местан. Той реагира рязко на 2 постановления на областния управител на Пловдив Розалин Петков, който е наложил на представители на ДПС глоба за виновно поведение в размер на 681 лв. Числото съвпада с годината на основането на българската държава.

"Този местен гаваз на властта ни казва: "Това е нашата страна, вие сте чужди елементи, ако искате да живеете тук ще се откажете от съкровеността си," възмути се тогава Местан.

Не само ДПС иска да се отмени забраната, обаче. Депутатът от БСП Георги Кадиев подготви законопроект за промяна на Изборния кодекс, който премахва наказанията за агитация на чужд език. И въпреки опасността да бъде изключен от парламентарната група на социалистическата партия, която му се размина само с два гласа, той упорито продължава да защитава предложението си. Според него забраната за подобна агитация дава възможност на ДПС да се представя като единствен защитник на правата на турското малцинство у нас.