За втора поредна година световният номер 1 Новак Джокович спечели титлата на най-престижния тенис турнир в света - „Уимбълдън“. На финала на надпреварата сърбинът се наложи с 3:1 (7:6(1), 6:7(10), 6:4, 6:3) сета над подгласника си в ранглистата Роджър Федерер в един мач, предложил драма, финес, много енергия и невероятни отигравания.

Началото на битката бе белязано от тактическо надхитряне и голяма доза нервност и у двамата тенисисти. Дългите разигравания от основна линия бяха рядкост, a думата, която най-точно описва играта в първия сет, бе прецизност.

След фантастична игра на мрежата швейцарецът пръв достигна до пробив, но отговорът на Новак не закъсня - моментален рибрейк още в следващия гейм. Равностойната игра доведе до логичен тайбрек. В него Федерер бе по-нервният и нетърпелив играч, допусна няколко неточности и сдаде сета след двойна грешка. 

Във втората част темпото на игра се покачи. Доминацията на сервиращите продължи и развръзката отново остана за ключовия тринадесети гейм. Джокович бе по-солидният тенисист в началото на тайбрека и получи три възможности за спечелване на сета при 6:3. Но Маестрото от Швейцария все още не бе казал последната си дума. Роджър наниза три безответни уинъра, с което изравни резултата. В последствие спаси още три сетбола. При 11:10 и свой сервис Федерер отпусна ръката и сложи край на интригата във втората част. 

Третият сет се реши с ранен пробив и 3:1 на сметката на сърбина. До края световният номер 2 не съумя да върне изоставането и допусна пасив от 1:2 сета.

До голяма степен сценарият се повтори и в следващата част. Агресивната и мощна игра от ракетата на Джокович доведе до ранен пробив и комфортна преднина от 4:2. При 5:3 лидерът в световната ранглиста пречупи още веднъж подаването на опонента, а това означаваще край на мача и трета титла за сърцатия сърбин.