След цяла нощ мъчителни преговори държавните и правителствените ръководители се събраха на ново заседание в 5,30 часа българско време в понеделник сутрин, за да обсъдят компромисен текст на споразумение за трета помощна програма за Гърция.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи в туитър малко след 5 часа сутринта, че след 10 минути свиква отново лидерите "с компромисно предложение". Срещата започна в 5 часа след обяд българско време в неделя.

Текстът е съгласуван между германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и Туск. Оставаше да приемат останалите 16 лидери от общата валута.

По данни на запознати с дискусията дипломати ставаше дума за шест закона, които гръцкият парламент трбява да приеме днес и утре като предусловие държавите от еврото да се съгласят да започнат преговори по програмата. Очакваше се тя да е тригодишна и на стойност 86 милиарда евро.

Но в последната фаза на на дискусията, в ранните часове на понеделника оставаха оттрити върпроси.

"Днес европейският проект е върху острието на бръснача", каза председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, немски социалдемократ, пред Германското радио.

"В Брюксел нещата са върху острието на бръснача и Еврозоната може да се пръсне на парчета", каза той, добавяйки, че неговата партия иска Гърция да остане в еврото.

 Ябълки на раздора оставаха създаването на международен фонд, който да продаде гръцки държавни активи за 50 милиарда евро и да погасява с приходите дълга на страната и настояване на Атина за по-малка роля ва Международния валутен фонд в бъдещата програма, каза запознати преговорите.