"За съжаление, се убедихме, че и в България има хора, които не са наясно с конфликта в Украйна и подкрепят открито Русия."

Това сподели пред Клуб Z Андрей Дроздов. Той е един от шестимата украински военнослужещи, които вчера отлетяха за родината си след близо едномесечно възстановяване у нас. Те са били ранени по време на бойни действия срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Групата е пребивавала в България по договорка с нашите власти. Българската държава обаче не е платила нито стотинка за престоя им. Той е финансиран от Пламен бобоков, почетен консул на Киев в Русе, обясни живеещият у нас украински журналист Васил Жукивски.

За довиждане военнослужещите се разходиха из София и положиха цветя на гроба на Незнайния воин.

Офицерът Андрей Дроздов е летец. Бил е член на екипажа на боен хеликоптер "Ми-24". Той е оцелял след участия в десетки смъртоносни мисии. По ирония на съдбата става жертва на техническа повреда. Хеликоптерът пада край Киев през март. Един човек от екипажа загива, втори е тежко ранен. Дроздов се отървава с по-леки рани.

Андрей Дроздов е
оцелял по чудо в
разбил се хеликоптер.

Самият Андрей е родом от Крим, където са останали родителите му. Те са руснаци. Той обаче се счита за украинец, тъй като е полагал военна клетва да служи на тази страни. Но говори отлично и руски, и украински.

"Откакто започна конфликтът в Украйна през март 2014 г., постоянно съм на фронтовата линия с хеликоптера. Получаваш заповед и изпълняваш. Унищожаваш база на противника, укрепление, бронирана техника, жива сила също. Ударите се нанасят обикновено от 4 километра разстояние. Не винаги можем да видим добре целта. Така е на война", обобщава военнослужещият.

"Жалко, разбира се, че има хора, които не разбират какво става в Украйна. Срещнахме ги не в София, а там, където се възстановявахме. Там идват и много руснаци, направо с колите си с руски номера. Но не мога да разбера защо и българи мислят като тях. Понякога стигахме до по-силни спорове и тогава просто спирахме да говорим. Не искаме да правим скандали. Но съм твърде учуден", завършва Дроздов.

Той обаче допълва, че и украинската държавна пропаганда, най-вече по телевизията, не винаги е обективна, подобно на руската. Според него и  официален Киев понякога прекалява с национализма.

Дмитрий Мерзликин пък се лекува вече цяла година. Той е ранен на 11 юли 2014 г. Оттогава се придвижва на патерици и още никой не смее да прогнозира кога ще може отново да се върне в редовете на армията.

В тялото на офицера са попаднали 10 шрапнела - 9 в крака и един в главата. Това станало рано сутринта, когато частта му е била подложена на обстрел в Луганска област.

Според Мерзликин войната в Украйна ще завърши също така внезапно, както е и започнала. А кой е виновен, нека решават политиците. Военните просто изпълняват заповеди.

От тялото на Дмитрий
Мерзликин са извадени
10 шрапнела.

"Само нека не ни обвиняват, че мразим руснаците. Аз самият съм рускоезичен. Смятам руския за свой роден език, макар че живея в Украйна, служа в нейната армия и воювам за тази страна", споделя Мерзликин пред Клуб Z.

Той е роден в руския Далечен изток по времето на СССР, когато баща му е бил съветски военен. Днес Дима, както го наричат, живее в град Тернопол м Западна Украйна, където уж тормозели руснаците. Няма никакъв проблем обаче с употребата на руския език там, твърди раненият офицер.

Полковник Олег Остапец е оцелял в Дебалцево в Донецка област, преди градът да се превърне в ад и да се заговори за "Дебалцевския котел". Там тази година се водеха едни от най-ожесточените сражения между украинската армия и проруските сепаратисти. Подкрепяните от Москва бойци бяха обкръжили силите на Киев и блокираха всякаква хуманитарна помощ. В Дебалцево бяха разрушени над 80 на сто от къщите. В момента в града има по-малко от 4000 души, докато преди конфликта броят им бе над 45 000. Предполага се, че там са загинали няколко хиляди души.

Остапец е бил началник-щаб и зам„-шеф на Съвместния координационен център по прекратяването на огъня. Работата му е била да поддържа постоянен контакт с представители на сепаратистите и на постоянно пристигащите емисари на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)„

"В Дебалцево бяха останали само бедни хора, които не можеха да заминат никъде. През първите десет дни на януари сепаратистите прекъснаха подаването на ток. В резултат градът остана не само на тъмно, но без вода и отопление, започва да замръзва. Опитахме се чрез нашия Център да възстановим подаването на ток. За съжаление обаче, не успяхме да се разберем по въпроса с противоборстващата страна, т.е. с проруските сепаратисти. Успяхме да докараме генератори, да ти сложим на някои ключови места като болниците, в Градския съвет, където бе щабът ни", спомня си Остапец.

Полк. Олег Остапец е оцелял в Дебалцево, преди там да започнат кръвопролитията.

Полковникът бил ранен на 1 февруари, докато координирал евакуацията на хора от Дебалцево. Той излязъл от сградата на Градския съвет и попаднал под обстрел с реактивни системи за залпов огън. И досега изпитва проблеми да движи едната си ръка.

"Мястото ми не е тук, а в Дебалцево. Там сигурно продължават да загиват хора. Надявам се скоро да се върна на поста си. А кога ще свърши войната - питайте господин Путин, само той знае", казва висшият офицер.

Все пак и шестимата украинци, възстановявали се у нас, се надяват войната в родината им скоро да приключи.