Кариерата на Иван Ганчов Искров като управител на БНБ официално приключи. Депутатите прекратиха неговия мандат, като единодушно гласуваха за оставката на гуверньора със 174 гласа "за", като тя влиза в сила от днес.

В същото време от утре започва и 6-годишният мандат на новия управител на БНБ - Димитър Борисов Радев, който беше одобрен с широка парламентарна подкрепа на днешното заседание. В полза на Радев гласуваха плътно групите на ГЕРБ и Реформаторския блок, като той получи подкрепа от повечето депутати от Коалиция "Лява България" и Патриотичния фронт.

След като сутринта цялата група на ДПС напусна парламентарната зала, защото депутатите не подкрепиха предложението на лидерите им кандидатите задължително да разкрият и екипа си, по подобен начин и колегите им от "Атака" отказаха да гласуват за някой от четиримата - Бисер Манолов, Виктор Йоцов, Григорий Вазов и Димитър Радев, защото всичките залагали на присъединяването на България към еврозоната, което националистите определиха като продължаване на т.нар. колониално робство.

Процедурата по избор на новия управител на БНБ протече около два часа и половина, като по искане на лидера на БСП Михаил Миков депутатите излязоха за 20-минутна почивка точно преди гласуването. Междувременно в парламентарните кулоари се заговори, че БСП ще даде подкрепа за Димитър Радев, ако той назначи за подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор, шефа на държавната Българска банка за развитие Билян Балев.

Принадлежността към Държавна сигурност и други секретни служби, заплатата, както и екипа, с който ще управляват, бяха основните въпроси, които вълнуваха днародните избраници по време на дискусията около избора на наследник на Искров.

"Това, което става в залата, не е това, което си представях. Ние сме хора с възможности и биографии, особено последния един час и това, което ставаше вътре и извън залата, беше за мен лично унижение", заяви от парламентарната трибуна Григорий Вазов, който беше предложен от Патриотичния фронт.

Депутатът от БСП Георги Кадиев също разкритикува процедурата, като намекна за предизвестения избор на Радев:

Изпитвам срам от този дебат - няма го правителството, няма цяла парламентарна група, няма ги половината депутати, няма половината кандидати. Няма го и председателят на бюджетната комисия, констатира той.

"По време на изслушването на кандидатите пред комисията по бюджет и финанси базспорно най-доброто изказване беше на Димитър Радев. За мене няма никакво съмнение, че служители на БНБ са му помагали за неговия доклад, който чете в продължение на половин час. Това не е равен старт, мисля, че беше ненужно да излиза на терена с 12 играчи, при положение, че останалите са с 11 играчи", каза Кадиев.