Групировката "Ислямска държава" (ИД) пусна канал за пропаганда на руски език, пише в. "Гардиън".

Чрез него организацията ще се опитва да оказва влияние върху гражданите от бившия СССР най-вече в кавказкия регион.

Той се нарича "Фурат медия" и има профили в туитър и фейсбук. "Фурат" е арабското название на Евфрат - една от двете големи реки в Близкия изток. Бойците от ИД контролират редица градове по нейното поречие в Ирак и Сирия.

Съвсем наскоро руският външен министър Сергей Лавров заяви, че 2000 граждани на страната му в момента се бият за групировката в Сирия или Ирак. През юни шефът на Съвета за сигурност на страната Николай Патрушев каза, че "няма възможност" да се спре присъединяването на руснаци към организацията.

Пак чрез "Фурат медия" джихадистите обявиха създаването на своя провинция в Северен Кавказ, на територията на Русия. Те издадоха и професионално видео, наречено "Единството на муджахидините в Кавказ". То включва интервюта с рускоговорещи бунтовници в Ирак и Сирия.

Предшественикът на "Фурат медиа" се появява в началото на 2013 г. Това е уебсайтът FiSyria. Той е управляван от група чеченски бунтовници, предвождани от родения в Грузия Омар ал Шишани.

Малко по-късно обаче Шишани се присъединява към ИД и става военен командир в Сирия. А FiSyria прерастна във "Фурат медия" и стана основният пропаганден канал на руски език на джихадистката групировка.