Иран ще се върне на световния пазар на петрол с пълния си капацитет, след като санкциите срещу страната бъдат премахнати като резултат от споразумението за ограничаване на ядрената програма на страната.

Това заяви зам.-министърът на петрола на Иран Мохсен Камсари, цитиран от Ройтерс.

След постигната във Виена сделка цената на петрола поевтиня с над 1 долар и стигна до 57 долара за барел. Това ще позволи на Техеран постепенно да увеличи износа си.

Иран разглежда азиатския пазар като основна цел за своя експорт, изтъкна Камсари. Той оглавява отдела за международни дейности в Националната петролна компания.

"Ще опитаме да максимизираме износа си на суров петрол за Европа и да възстановим 42-43 на сто пазарен дял на европейския пазар, който имахме преди въвеждането на санкциите", коментира Камсари.

Някои рафинерии вече изразиха желанието си да купуват ирански петрол.

Министърът на петрола Биджан Загнане миналия месец съобщи, че Иран цели да добави 500 000 барела на ден към добива си в рамките на два месеца след отслабването на санкциите, които свиха наполовина износа на страната през последните години, и до 1 милион барела през сливащите 6-7 месеца.

Годните на ниски инвестиции обаче означават, че Иран може да срещне трудности при реализирането на пълния потенциал на петролната си индустрия, смятат анализатори. На Техеран ще му трябва време, за да увеличи добива си, докато ядрените експерти оценят как Иран спазва условията на споразумението и санкциите започнат да бъдат облекчавани.