24-часове стачка блокира днес държавния сектор в Гърция, предаде АФП.

Държавните служители спряха работа в знак на протест срещу новите мерки за икономии, за които бе постигнато споразумение с кредиторите на страната. Също днес се очаква парламентът в Атина да гласува мерките, за да получи Гърция нов тригодишен заем.

Държавните болници днес обслужват само спешни случаи. В предупредителна стачка излизат и фармацевтите.

Същевременно премиерът Алексис Ципрас заяви, че няма да подава оставка, въпреки че е бил принуден да наложи още мерки за строги икономии в Гърция.

"Когато един кораб бедства, най-лошото е капитанът да го изостави", каза той в интервю за телевизия ЕРТ. "Няма да избягам от отговорностите си", категоричен бе министър-председателят.

Ципрас допълни, че има намерение да изкара пълния си четиригодишен мандат. Така той отхвърли варианта за предсрочни парламентарни избори. Премиерът ще се опита да гарантира единството в своята крайно лява партия СИРИЗА.

Той разкритикува постигнато споразумение, но добави, че това е било най-доброто, което е можела да получи Гърция.

"Политиката, която ни наложиха, е ирационална, но тя ни дава възможност да излезем от кризата. Подписах едно споразумение, в което не вярвам, но имам желанието да го прилагам и ще поема отговорностите си", добави Ципрас.