„Ужасни условия на прием и дълбоко погрешни процедури“ - това е оценката на Амнести интернешънъл за начина, по който България се отнася към търсещите убежище на нейна територия. Организацията призова държавите от Европейския съюз да не връщат бежанците на София, въпреки че правилата позволяват хората да бъдат транспортирани обратно до първата страна, през която са влезли в Съюза.

Това е втората тежка оценка за българската държава – още през януари Върховният комисариат на ООН за бежанците препоръча същата мярка отново заради „нечовешките условия“ в България.

Очаква се по-късно днес ООН да обяви позиция по въпроса.

"България все още е много далеч от необходимото в отношението си към бежанците и търсещите убежище. Държавите от ЕС трябва да прекратят всякакви трансфери и да поемат отговорност за хилядите мъже и жени, които отчаяно се нуждаят от помощ“, каза Йезерка Тигани, зам.-програмен директор на Амнести за Европа и Централна Азия.

Позицията на организацията идва след посещение в България миналия месец. Експертите са отчели „някакъв напредък“, но въпреки това намират центровете за настаняване за неадекватни.

Амнести интернешънъл посочва, че в лагера в Харманли хора живеят в контейнери, където се пада по един квадратен метър на човек. В софийския лагер Военна рампа инспекторите са отбелязали, че 600 души имат само 6 душа и 12 тоалетни. Властите им обещали, че след ремонт, тоалетна ще има за всеки 17 души, а душ – за всеки 62.

Притокът на имигранти в България значително намаля след фактическото затваряне на границата.

"Подобренията в България не са нищо повече от превръзка върху кървяща рана. Има нужда от много повече“, казва г-жа Тигани и прозавава ООН да продължи да призовава бежанците да не бъдат връщани в България.