Патриотичния фронт настоява да продължи събарянето на незаконните постройки в кв. "Кремиковци" в село Гърмен, обитание на ромски семейства, което бе прекъснато заради писмо от Европейския съд по правата на човека. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна лидерът на партията Красимир Каракачанов

"За тях има издадени валидни, законни заповеди за събаряне. Тези незаконни постройки са символ на продължаващото вече повече от 20 години политическо безхаберие и са причина за тежка етническа битова престъпност," заяви Каракачанов. 

Не стана ясно как сградите са причина за етническа битова престъпност, но още по-объркващо е другото твърдение на ПФ - че ромите в Гърмен всъщност са дошли от другаде, където си имат законни постройки.

"Настояваме Министерски съвет да направи пълна справка за адресните регистрации и имотното състояние на обитателите на незаконните постройки, защото сме убедени, а и има информация, че те не са се самопоявили в градините около село Гърмен, а са се появили отнякъде, където вероятно притежават недвижими имоти или части от недвижима собственост," каза още Каракачанов.

Той изтъкна, че Европейският съд по правата на човека не е институция по смисъла на договора ни за членство в ЕС, а е орган на Съвета на Европа, по смисъла на Европейската конвенция за правата на човека. Която ние все пак сме ратифицирали...

"Категорично не приемаме твърденията, че Европейският съд за правата на човека бил решил да не бъдат премахвани незаконни те постройки в кв. Кремиковци. Европейскията съд по правата на човека категориччно не е решавал нищо подобно, а е изпратил писмо с препоръчителни мерки," разясни лидерът на ПФ.

Той изтъкна, че зад тези твърдения стоят "грантови правозащитници" като даде за пример Българския Хелзинкски комитет, и каза още, че Европейския съд по правата на човека трябна да праща писма и на френските и белгийските власти, които също разрушавали "катуни" без да осигурят на живеещите в тях роми жилище.

"Патриотичния фронт сезира Европейския съд по правата на човека за дискриминационно, по неговите собствени критерии, поведение на белгийските и френски власти, когато премахват незаконни постройки от своя територия. Питаме - какви предписания и писма е изпратил  на кметовете на Париж, Лион, и други европейски градове? Ако няма подобни предписани, защо и кога ще бъдат изпратени? Защо аршинът спрямо България е различен от този спрямо Белгия и Франция," заяви Каракачанов.

Но това не е единствената реакция на ПФ - те ще се обърнат и към Европейския парламент:

"Същевременно, чрез своя член в ЕП, Патриотичния Фронт отправи питане към ЕК относно дискриминацията по етнически принцип над български граждани, чиито имотни права и законни интереси са нарушени от обитателите на тези незаконни настройки," каза още Каракачанов.

Не стана ясно как има дискриминация по етнически принцип, след като ако собсвеници на земята бяха роми, турци или арменци, пак щяха да са нарушени правата им.