Националното събрание на Франция одобри днес споразумението за нова спасителна програма за Гърция, предаде АФП.

Така Франция стана първата страна, която гласува този план. Според премиера Манюел Валс това е единственият вариант за изход от кризата.

Долната камара на парламента в Париж одобри споразумението с 412 срещу 69 от гласовете на депутатите.

"Ще изискаме обаче много от гърците, не само за да ги накажем, но и за да ги съпътстваме към икономическото възстановяване", каза Валс, който присъства на гласуването.

Франция одобри пакета преди това да бъде направено в самата Гърция.

Първо премиерът Алексис Ципрас поиска на заседание на партията си СИРИЗА да подкрепи споразумението с кредиторите, като заяви, че самият той е против него, но не вижда друг начин за спасение. 109 от общо 201 членове на Централния комитет (ЦК) на СИРИЗА обаче подписаха петиция, според която споразумението е в разрез с интересите на гръцкия народ, предаде ТАСС.

След това Ципрас влезе в парламента и започна закритото заседание. Журналисти обаче твърдят, че премиерът е бил посрещнат с бурни аплодисменти от депутатите.

Намиращите се в опозиция проевропейски партии ПАСОК и "Нова демокрация" се зарекоха, че ще подкрепят споразумението. Така то има шанс да мине. Смята се, че 60 депутати от СИРИЗА ще бъдат против, а останалите ще подкрепят Ципрас.

В противен случай гръцкият премиер ще трябва да обяви оттеглянето си и ще бъдат свикани предсрочни парламентарни избори.

Гласуването трябва да завърши точно в полунощ тази вечер гръцко и българско време. Председателката на парламента Зои Константинопулу се опита да удължи времето. Намерението й обаче бе блокирано от нейните заместници.

Към парламента се стекоха допълнителни подкрепления от полиция. Около 20 ч започна демонстрация срещу споразумението. Към нея се присъединяват все повече и повече хора.

Клуб Z ще ви информира своевременно за ситуацията в Гърция.