Изтрещяха някои хора“.

Това бе първият коментар на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев на въпрос за засилените критики срещу съдебната реформа. В интервю за БНТ той нарече очевидна връзката между „корумпираните съдебни среди и помиярската преса“.

Докато не реформираме едното, няма да променим и другото. Това е очевиден процес. Забавното е, че изведнъж се появи големият брат Русия. Изведнъж аз станах враг на големия брат, нещо като Роналд Рейгън – враг номер едно на тутраканска селищна система“, коментира той.

Радан Кънев призова главния прокурор Сотир Цацаров подкрепи съдебна реформа, която да позволи „една независима прокурорска институця, която да може да бръкне вътре в самата съдебна система“.

Да покаже кои от подчинените му са гнили ябълки. Да се освободи от част от отговорностите. Когато си абсолютен монарх, тогава си виновен за всичко. Като си поел цялата отговорност, тогава поемаш и цялата вина“.

Кънев коментира, че Цацаров е влязъл в „една излишна политическа роля“ и затова си навлякъл гнева на хората. Според него, оставката в настоящия момент не решава проблема, защото моделът щял да остане.

Лидерът на ДСБ отхвърли твърдението на ДПС, че организаторът на протеста срещу Сотир Цацаров „Протестна мрежа“ била радикално крило на Реформаторския блок.

Със същия успех аз мога да кажа, че помиярската преса в България е радикалното крило на ДПС. Но и ние, и те знаем, че това не е вярно“.

Радан Кънев припомни, че внесеният проект за конституционни промени е бил съгласуван с т.нар. трима големи – главния прокурор Сотир Цацаров, председателите на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и на Върховния административен съд – Георги Колев.

Този проект е продукт на тяхното съгласие. От тук нататък не приемам никакви критики от тях. Тяхната работа е да си свършат работата, а не да гледат чуждата“.

Според съпредседателя на Реформаторите устният доклад на Европейската комисия е „тежък ултиматум към България, от типа на този, който гърците получиха“. Брюксел предупреждавал, че без реформа на прокуратурата и борба с корупцията, България ще бъде разделена от Румъния.

Ще бъдем европейска членка колкото и Сърбия е членка“, обясни Кънев.