Дилан Селтърман, преподавател в Университета на Мериленд, зададе малка задачка-закачка на своите студенти. И предизвика голямото им възмущение. Селтърман предложи на студентите от един от своите класове възможността да получат допълнителни точки на края на онлайн изпит по социална психология. Но с уловка.

Допълнителният въпрос гласи:

"Изберете дали искате 2 или 6 точки, които да получите като бонус към крайната ви оценка. Има обаче една уловка - ако 10 на сто от студентите от този клас изберат 6-те точки, тогава никой няма да получи никакви бонус точки."

Един от студентите на Селтърман публикува снимка на заданието на задачата в Туитър и веднага предизвика вълна от коментари, в които преобладава възмущението колко подъл е преподавателят.

Пред Ей Би Си Селтърман обясни, че задава такъв тип въпрос-дилема на студентите си всяка година. Той тества дали индивидите ще следват своя собствен интерес за сметка на интереса на групата като така разрушат някакъв общностен ресурс. 
Досега само един от класовете му е преминал този тест като е показал достатъчно безкористност, разказва ученият.

"В действителността, ако твърде много хора използват прекалено някакъв общ ресурс, тогава всички в групата страдат, не само егостите. Това искам студентите ми да научат от тази задача. Техните действия засягат и останалите и обратното", казва преподавателят.