България не трябва да помага на Гърция в стартирането на новия тригодишен спасителен план, смята вицепремиерката и министърка на вътрешните работи Румяна Бъчварова в Перник. Тя подчерта, че официална позиция на България по въпроса още няма и предстои да бъде обсъдена, но заяви, че се коментира в "непозитивна" посока.

"Ние, следвайки правилата на ЕС, стриктно се придържаме към тях, към всички норми и смятаме, че държави като България, които въпреки многото трудности следват тази посока, нито имат възможност, нито би трябвало да помагат на страни, които не са следвали правилата", каза Бъчварова.

Очаква се Атина да получи пари от Европейския механизъм за финансова стабилност (ЕМФС) като временна мярка да посреще плащанията по дълга си през този и следващия месец. Те са общо 12 милиарда евро и Гърция трябва да намери тези пари, докато преговаря за трета поред помощна програма от спасителния фонд на Еврозоната.

Според източници на Клуб Z от кабинета на Бойко Борисов обаче, премиерът бил твърдо "против" използването на ЕМФС за спасяването на Атина. Ако все пак останалите 27 страни членки в ЕС кажат "да", то Борисов щял да внесе искане в Народното събрание за разглеждане, с което НС да вземе решението за българската позиция, допълниха източниците ни.