България се стабилизира политически и идването на местни избори "с предизвестен край" спомага за това - ГЕРБ ще спечели много от тях, а ДПС ще изгуби. Това каза бившият премиер и лидер на СДС и ДСБ Иван Костов в студиото на БТВ тази сутрин.

Причината за тази стабилизация е следната – от едната страна са партии, които се ориентират към подкрепа на Русия в конфликтите й с ЕС. Тези партии ще правят кампания, опрени на позициите, които ще идват от руската страна. От другата страна е ДПС, което е вече много близко до ислямистите и османистите от Турция. Което кара мнозинството българи да се групират около макар и уплашената политическа формация, която опитва да спази българските интереси, аргументира прогнозата си Костов.

Според него причината ДПС да е толкова силна е, че още от 2001 г. е натрупала огромен опит и е била твърде дълго във властта. "В момента извършват много сериозен завой, те вече го взеха завоя", поясни бившият министър-председател.

Проблемът е, че след 2002 г. в Турция на власт дойде партия, която е ислямистка и която е неоосманистка. Това е Партията на справедливостта и развитието на г-н Ердоган. След 2002 г., особено след 2010 г. те набраха изключителна инерция. 

Дианетът – дирекция по вероизповеданията, е огромна институция, която ислямизира страната. Нейният бюджет е 1,9 пъти по-голям от МВР на Турция. От друга страна в Сараево Давутоглу обяви ислямизация на Балканите. Рискът е все по-тясната обвързаност на ДПС с Ердоган и Партията на справедливостта и развитието, смята Костов.

Той даде пример, че при преброяванията на НСИ постоянно намалява броят на хората, които определят себе си като турци и мюсюлмани, напротив - броят на българите и християните расте. Обаче между 2001 г. и 2010 г. са построени огромен брой джамии, в които няма хора. Те са построени като знаци, смята бившият премиер.

Това е показност, това е присъствие! Освен това Дианетът построи 2 огромни училища с капацитет около 1000 души, а в момента в Момчилград има около 100 души, допълни той.

Той каза още, че е съвсем очевидно, че ДПС атакува съдебната реформа и че атакува Реформаторския блок чрез него. Експремиерът допълни с усмивка, че е видял кампанията "Психодесни".

ДПС води кампания срещу мене с идеята, че нанася щети на Реформаторския блок. Това им е намерението. Не знам колко успяват, но мисля, че успяват. Но ще загубят много след местните избори, това е със сигурност - противно на това, на което се надяват.

Управляващите ще бъдат в много по-добра позиция, а опозицията ще загуби много в местната власт.

Много е важно обаче какво поведение ще има Патриотичният фронт - тогава резултатите може да изглеждат по по-различен начин, прогнозира той.

По повод на ситуацията в Гърция Костов каза, че има смисъл да се помяга на някой, ако той ще се оправи. "Няма смисъл да се помага, ако той със сигурност няма да се оправи", заяви Костов. Запитан дали ги чака приватизация като нашата и дали сама по себе си тя е била кражба, той отрече:

Разбира се, че не беше кражба. Просто тя така изглежда. В условия на огромно обезценяване на капитала, каквото чака Гърция, тогава нищо не струва тези пари, които изглежда, че струва.

Костов даде пример, че в България при нестабилността имотите били на абсолютна безценица. Той и съпругата му го знаят от опит, защото по същото време продавали, за да плащат учението на дъщерите си

Те (гърците, б.р.) ще бъдат в това състояние – хем няма откъде, хем трябва да продават. И колко инвеститори ще купуват от Гърция, колко ще рискуват да влязат в Гърция, където се правят протести, където има масови стачки? Малцина, разбира се, прогнозира бившият син лидер.

Той каза, че това, което са приели депутатите в гръцкия парламент, не е кураж, а е "човек изправен до стената". 

И му се казва: Ти си самоубит. Ципрас разбра, че самоунищожава Гърция много късно.

Той каза още, че не съветва Радан Кънев, ако не го пита. Но напоследък не го питал, а и нямало защо, тъй като РБ се справя отлично.