До момента, никой не е искал и не е посмял да иска ангажиране на България с финансови средства (за Гърция – бел. ред.), каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването “Денят започва” по БНТ.

В отговор на въпроса ще дава ли България пари за Гърция Дончев поясни:

В момента има предложение да се ползват средства от така наречения “стар фонд” – това е Европейският фонд за финансова стабилност, където има останали малко над 13 милиарда евро. Каква е причината да се иска да се ползат средства от стария фонд, а не от новия, в който има над 700 милиарда? Разликата е, че за ползването на каквито и да е суми от новия фонд са необходими определени процедури в държавите-членки, включително и ратификация през парламентите, което отнема време.

Дончев повтори, че никой не е искал от България да се ангажира със средства и каза, че ако това стане, то отговорът ще бъде “Не!”.

Ние не бихме били против да се ползва един или друг вече създаден и работещ европейски механизъм, стига това да не означава натоварване на страни извън Еврозоната и специално на България, с допълнителни плащания, като за това има много причини – каза вицепремиерът. – Първо, такава е позицията на правителството, което не е без значение. На второ място, никой не е в състояние да обясни на която и да е категория български гражданин, че по някакъв начин трябва да се ангажира с допълнителни плащания. Нито на пенсионер. Нито на работещ в системата на МВР. Нито в държавната администрация, нито в армията и т.н.

Да, в ЕС имаме солидарност. Но на първо място солидарността предполага този, който е по-богат, да помага на този, който е по-беден… Солидарността е това. Солидарността не е по-бедният да помага на по-богатия. Това не е солидарност. Това е нещо друго, като не съм сигурен каква е правилната дума.

"Опитвам се да не обръщам внимание на разгарящите се понякога къде балкански, къде политически емоции, защото е трудно да говорим с хладнокръвие по тази тема, когато от другата страна на границата заплашват населението си с българизация, освен че е леко обидно", каза Томислав Дончев. На репликата на водещата, че го приема “много лично”, Дончев отговори: "Казах, че се опитвам да не обръщам внимание на това."

Според Дончев големият проблем на Гърция не е това, което дължи, а това, че продължава да трупа дълг. И този проблем е за всички, подчерта вицепремиерът. По отношение на България гръцката криза има и отрицателен ефект, има и положителен ефект и най-доброто би било да се изравнят положителният и отрицателният ефект, смята той.