След като опитите за съдебна реформа у нас влязоха в т.нар. устен доклад на Европейската комисия от преди два дни, сега същата тема е на дневен ред и по време на посещениято на външния министър Даниел Митов в САЩ. 

Митов е обсъдил с US сенатори състоянието на съдебната система у нас като това е била една от основните теми на разговор.

С конгресмени министърът на външните работи е разговарял и за това как върви работата на четирите договорени работни групи със САЩ - върховенство на закона, отбрана, енергийна сигурност и образование.

Било е взето решение да се сформира нова група - по въпроси, свързани с борбата с тероризма.

В програмата за визитата на Митов, която е към своя край, имаше срещи в Държавния департамент на САЩ, Съвета за национална сигурност; департаментите по отбрана, енергетика и търговия и др. В Конгреса бяха предвидени срещи с представители на Камарата на представителите и Сената, сред които сенатор Джон Маккейн, председател на Комисията по въоръжените сили; сенатор Рон Джонсън, председател на комисията по вътрешна сигурност и правителствени въпроси; сенатор Даян Файнстийн, зам.-председател на специалната комисия по разузнаване; конгресмен Дейна Рорабахър председател на Подкомисията за Европа, Евразия и възникващи заплахи към Комисията по външни работи; конгресмен Джо Уилсън, основател съпредседател на Групата за приятелство с България в Конгреса, и др.