Участва ли България в плащанията за Гърция. След като някалко дни последователно различни представители на властта уверяваха, че страната ни няма да плаща с аргументи, че "не може да се искат пари от по-бедния, за да се подпомага по-богатия" и т. н., днес стана ясно, че България ще гласува в подкрепа на отпускането на 7 млрд. лв. за спасителния план на Гърция. 

"Имаме абсолютни гаранции, че България участвайки в този план няма никакъв шанс да загуби, да плати или да извади от собствения си бюджет за спасяване на Гърция. Просто участваме в един механизъм", обяви премиерът Бойко Борисов, който използва парламентарният контрол, за да разясни българската позиция по въпроса.

"Няколко дни имаше съвещание на финансовите министри, където беше предложен механизъм за отпускане на 7 млрд. лева спасителен план за Гърция. Нашата позиция там беше против", каза още премиерът.

"Нашето "не" се чу много ясно", каза още той с уговорката, че финансовият министър Владислав Горанов ще обясни по-конкретно какво представлява този механизъм и защо България няма да изгуби нищо.

"Страхът на всички е, че дори давайки тези 7 млрд. евро, независимо че гръцкият парламент прие всички условия, вече не са така възторжени от победата си, надявам се и тези, които им ръкопляскаха да са разбрали какво си причиниха, дали изобщо ще могат да ги изпълнят", каза Борисов. Страхът е голям, добави той, а още по-голям е страхът, че ако анархията и влошаването на ситуацията и кризата там не се овладеят, това е пряка заплаха за България - за бизнеса, границите, миграционния натиск, финансите, контрабандата.

След дадените гаранции ние решихме, че няма пречка да задействаме този механизъм, подчерта и Владислав Горанов.

Според аргументите на Борисов днес: "Участваме в механизъм, не вадим пари от джоба си".

Той обясни на народните представители, че България за последно, ще използва този механизъм, никога повече нямало да може той да се използва.

Отпускането на мостови кредит на Гърция от Европейския механизъм за финансова стабилност (ЕМФС) Гърция не ангажира финансово България, каза Горанов.

Очаква се Гърция да получи от фонда 7,160 млрд. евро, за да изплати изтичащи заеми към Международния валутен фонд и Европейската централна банка, преди да бъде задействан т.нар. трети спасителен пакет на стойност 89 млрд. евро, твърди той.

По принцип при евентуално неизпълнения на задълженията на Гърция по този мостови кредит, разходите от него се поемат от бюджета на ЕС, където всички страни членки участват. Но Горанов припомни, че през последните дни България, Великобритания и Чехия са изразили резерви към използване на фонда от страни от еврозоната, като в същото време при т.нар. дефолт - неплащане на задължения, ще плащат и даржавите извън валутната зона.

Затова на срещата на финансовите министри от ЕС в Брюксел, позицията на България е била достъпът до фонда да не води до бъдещи ангажименти за пряка финансова помощ на България за Гърция.

Вече имаме нормативно скрепени ангажименти, че дори в случай на неизпълнение по този мостови заем от ЕМФС, държавите членки на еврозоната ще компенсират напълно загубите за европейския бюджет при евентуален дифолт на Гърция, декларира Горанов.

В потвърдение на думите му премиерът Бойко Борисов изчете от парламентарната трибуна текста, който нормативно урежда принципа страните извън еврозоната да не поемат задължения, ако членка на еврозоната не погасят задължения по кредит от фонда.