Какво в България си няма менте? Отговорът на този въпрос става все по-сложен след като от кърджалийски завод се оплакаха пред Клуб Z, че пазарът ни е залят с фалшиви котешки тоалетни с марката "Бенто".

"Шокирани сме, изобщо не сме предполагали, че продуктите ни се имитират", заяви за Клуб Z Галина Тодорова от отдел "Продажби" на кърджалийското предприятие "Ес енд Би Индастриъл Минералс" АД. Това всъщност е новото име на завода "Бентонит", в който се трудят над 100 души.

"За ментето разбрахме случайно. Обади ни се дългогодишен клиент, че съдържанието на гранулите за котешките тоалетни не е обичайното", обясни Тодорова. От предприятието направили проверка и се оказало, че продуктът менте се продава масово в цялата страна.

Опаковката на практика е почти единтична с оригиналната. Разликата е само, че нашите дръжки са бели, а на имитиращия продукт - червени, обясняват от кърджалийското предприятие, което е единственият производител на котешки гранули у нас. Другата разлика била, че на дъното на торбите менте имало баркод, какъвто няма на оригиналния продукт.

Подали сме сигнали за ментетата до полицията и Патентното ведомство и в момента тече разследване, каза още Галина Тодорова. Според нея имитиращият продукт не е опасен за домашните любимци, но реално не върши работата, за която е предназначен.

От "Ес енд Би Индастриъл Минералс" уточняват, че оригиналното съдържание за котешки тоалетни е гълъбовосиво. След като мъркащият косматко използва WC-то се образуват твърди бучки, които се изхвърлят, а сместа продължава да се използва. Ментето обаче е пълно с бели камъчета и не попива течността.

Заради масовото предлагане на фалшивия продукт ще сменим опаковките си. Скоро на пазара ще пуснем винилни безшевни торби, уточняват от кърджалийската фирма, която е лидер по продажби на котешки тоалетни у нас.

"Ес енд Би Индастриъл Минералс" произвежда основно бентонит за леярската индустрия и геотестил, който се използва като подложка за сметища и в тунелното строителство. Другите основни производства са на минералите зеолит, който се използва в земеделието и на перлит за строителството и медицината.