След близо 4 часа бурни дебати германският парламент – Бундестагът, днес одобри начало на преговори по трети спасителен пакет за Гърция от 86 милиарда евро. Делът на Грмания е 24 милиарда евро

С 439 гласа от общо 598 присъствали депутати Бундестагът каза “да” на предложението на правителството на Меркел Берлин да започне преговори. 119 народни представители гласуваха с “не”,  40 се въздържаха. 

Меркел получи съкрушителен удар. Цели 65 депутати от десницата – ХДС/ХСС, не я подкрепиха. 60 казаха “не”, а петима се въздържаха.

Крайната левица гласува с “не” с аргумента, че на Гърция се налагали непосилни условия под диктата на германския финансов министър Волфганг Шойбле,  пред когото канцлерката Меркел и вицето й, лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел, клекнали.

От социалдемократите против бяха четирима.

Въпреки всичко мнозинството народни представители изпрати Шойбле да преговаря за поредното трето спасение на Гърция с 24 милиарда евро германски дял в куфара. Той обаче е здраво заключен и ще бъде отворен само ако Атина приеме тежките условия на кредиторите.

Както се казва – да би мирно седяло, не би чудо видяло. Ако Ципрас и Варуфакис не бяха загърбили преговорите с кредиторите по втория спасителен пакет, условията по който бяха далеч по-меки от сегашните, сега Гърция щеше да е на по-добър хал. Но това вече е история.

Бегло я припомни Меркел в днешното си слово в Бундестага преди поименния вот – от предизборните обещания на Ципрас и неговата СИРИЗА до един безпредметен референдум и накрая гласуване в парламента в Атина на условия, които самият Ципрас не приема.

Меркел се врече, че сега се прави последен опит за спасяването на Гърция:

"Бихме действали крайно безотговорно, ако поне не бихме се опитали да тръгнем по този път. Длъжни сме да го направим заради хората в Гърция, но също и за хората в Германия."

Според канцлерката при последните преговори по гръцката криза Европа преживяла драматизъм, който не би могъл повече да се градира. 

"Европа е съдбовна общност, която обаче трябва да се разбира и като правова общност на отговорността. Една страна не може да потъпква европейските договори. Не са достатъчни обаче само декларации за намерения", каза Меркел по адрес на Гърция, която с референдума е пропиляла доверие в Европа.
  
Вън от съмнение било, че резултатът от понеделник заранта е бил суров за Гърция, но и за всички останали 18 членки на еврогрупата.

Канцлерката обяви, че временното излизане на Гърция от еврото, което преди седмица предложи Шойбле, вече не е тема за обсъждане. Това можело да стане единствено при съгласие на Атина и на останалите членки на еврозоната, каквото нямало.

  Меркел призова Бундестага по пълно убеждение да гласува да се даде мандат за начало на преговори. Тя предупреди, че алтернативата би била хаос в Гърция и в Европа.

След канцлерката на трибуната застана Грегор Гизи, фракционният шеф на крайната левица – партията "Левите". Той яростно се нахвърли срещу Шойбле

“Господин Шойбле, съжалявам, но вие сте на път да разрушите европейската идея!”

Според Гизи Меркел и Габриел правели най-голямата си грешка като политици, подчинявайки се на Шойбле.

Здравият разум не може да приеме такова обвинение, но то остава за сметка на посткомуниста Гизи.

Зигмар Габриел обяви, че неговите депутати ще подкрепят мандат на правителството за преговори по третия спасителен пакет за Гърция. Малко се излъга, четирима народни представители социалдемократи гласуваха с “не”.

Габриел предупреди, че непременно трябва да се предотврати разцепване на Европа.

Вицеканцлерът подложи на остра критика “старите гръцки елити” и призова Атина да се пребори с корупцията. Не бивало и да се допуска асоциални супербогати гърци да бъдат приютявани в Европа. От друга страна никой не бивало да проявява коравосърдечност, виждайки гладуващи гръцки деца и просещи пенсионери.

На свой ред Шойбле припомни, че сега не ставало въпрос само за Гърция, а и за Европа. Крайно време обаче било в Гърция да бъдат изградени ефективни структури, а раздутата администрация да се съкрати. Досега Атина само давала обещания, които не спазвала. Сега Гърция била длъжна да положи максимални усилия, за да настъпи положителен обрат.