Алкохолът влияе на различните хора по различен начин. Това всички отдавна сме го забелязали, но ново изследване определя четири типажа - според пиянството им. Психолозите идентифицират четири категории: Хемингуей, Смахнатия професор, Мери Попинз и Мистър Хайд. Учени от университета на Мисури-Колумбия са интервюирали 364 мъже и жени, които трябвало да попълнят личностен тест два пъти - веднъж в трезво състояние и още един път под влияние на алкохола.
Вижте в кя категорията попадате

Хемингуей


Най-многобройната група е на типа "Хемингуей" - това са хората, които се променят минимално дори и след като са изпили голямо количество алкохол.
Съзнанието на тези щастливци остава най-избистрено. Може да им се има доверие, организирани са, добре разбират и възприемат абстрактните идеи. Учените обясняват:"Две предишни изследвания показаха, че тези фактори се променят най-много след интоксикация. Пиячите от тази група са най-слабо засегнати от промени в тези способности. Точно както и писателят Хемингуей , който твърдял, че "може да изпие огромни количества уиски без да се напие".

Смахнатия професор


От друга страна Смахнатия професор се променя доста драматично, като става безкрайно смел след като пийне.
Точно като Смахнатия професор, изигран от Еди Мърфи във филма, тези хора претърпяват драматични промени - от интроверти, тихи хора, когато са трезви, след като поемат малко алкохол се превръщат в екстроверти, шумни и натрапчиви. Изследването открива, че те имат големи промени в съзнанието, когато са под въздействието на алкохола. 20 на сто от изследваните хора попадат в тази група, като преобладават жените.

Мери Попинз

15 на сто от пийналите придобиват чертите на Мери Попинз - милата и нежна детегледачка на Дисни. Тази група, в която преобладават жените, пияните са приятелски настроени, услужливи и пълни със съчувствие. Тези качества се засилват с напредването на нощта и на количеството изпит алкохол.
В сп. Addiction Research and Theory учените описват така този тип:"Когато са интоксикирани, намаляването на техните когнитивни и интелектуални качества е под средното, приятни са за общуване". 
"Тази група включва симпатичните, отговорни пиячи, които имат по-малко свързани с алкохола проблеми и личностни изменения", добавят учените.

Мистър Хайд

Това обаче не може да се каже за типа "Мистър Хайд".
Колкото повече пият, толкова по-неприятни стават хората от тази група. Променя се поведението им, алкохолът влияе и върху интелекта им. Точно както и в случая с Мистър Хайд, зловещото алтер его на д-р Джекил.Според изследователите хората с такива личностни характеристики, под въздействието на алкохол стават по-безотговорни, замъглява се разумът им, стават и по-враждебни. При тях по-често има загуба на паметта, арестуват ги и заради пиянски изцепки. В типажа "Мистър Хайд" попадат 23 на сто от изследваните, две трети от тях са жени.