"Още следващата седмица ще внеса предложение за промени в Закона за БНБ, според парламентът ще определя заплатата на управителя на БНБ, като тя ще трябва да е по-ниска от тази на председателя на Народното събрание, която е около 5000-6000 лв. месечно." Това съобщи пред Нова тв независимият депутат Велизар Енчев.

Тази седмица по време на процедурата за избор на нов управител на БНБ, Енчев "хвърли бомбата", като обяви, че бившият управител на БНБ Иван Искров е получавал по 45 000 лв. месечно, а подуправителите - по около 40 000 лева. Това било възможно, защото в правилника за дейността на институцията е уканазо заплатите на ръководството ѝ да се определят на база на тези на шефовете на най-големите търговски банки у нас, които са между 40 000 и 60 000 лева.

Междувременно новият управител на централната банка - Димитър Радев, не потвърди размера на  възнагражденията в БНБ, като само коментира, че имал индикации, че на тази длъжност ще получава по-малко, отколкото взимал в Международния валутен фонд, където работеше до последно.

Днес Енчев заяви, че данните за заплатите в управата на БНБ му били представени от служители в институцията. Основната заплата на председателя на парламента - Цецка Цачева, е с 45% над тази за редовите депутати, които се разписват за около 3000 лева.