Шумно огласеният в края на м.г. "брак" между двете хранителни вериги - "Пикадили" и "Карфур", няма да се състои. От дълго време това се очакваше, след като повече от половин година не беше регистрирано съвместното дружество, което да управлява бизнеса, а от две седмици веригите не публикуват съвместна брошура за промоциите си.

"Обединението с "Карфур" стъпваше върху международните стандарти на един от водещите световни брандове и опита на "Пикадили" като най-дългогодишната българска верига за модерна търговия. Спънката за реализацията дойде от икономическата конюнктура в региона. Затова всяка от веригите продължава самостоятелното си развитие", казва изпълнителният директор на "Пикадили" Таня Косева-Бошова в интервю, публикувано в рекламен блок на днешния брой на в. "24 часа".

Тази седмица стана ясно, че на общо събрание на собственика на българските магазини на "Карфур" - "КМБ България", от съвета на директорите е освободен французинът Жером Лубер, който е изпълнителен директор на компанията, а на негово място е назначена гръцката гражданка Елени Дура - адвокат в гръцката фирма "Маринопулос Общотърговско Акционерно Дружество". Очакваше се Лубер да бъде управител на несъстоялото се съвместно дружество между "Пикадили" и "Карфур".

Справка в сайта на Министерството на правосъдието показва, че от началото на юли 11 фирми са поискали обявяването в несъстоятелност на "КМБ България" заради неизплатени задължения.

Междувременно "Пикадили" беше заложена срещу 10,8 млн. евро, за да погасява задълженията си към доставчици. Процесът явно върви добре, защото през последните седмици асортиментът в магазините ѝ плавно, но сигурно, се увеличава.