На Земята има предостатъчно чудеса, които може да видите. Някои авантюристи предприемат рисковани пътешествия, за да достигнат отдалечено кътче на планетата, което си струва да бъде посетено. Но все пак има места, които са толкова отдалечени, трудно достъпни или засекретени, че дори и най-способният пътешественик не може да стигне до тях. Yahoo Travel е направил списък на 10 от тях. Ето ги:

Вулканът на остров Хърд, Австралия

 

Този необитаем остров, разположен на две трети от пътя между Мадагаскар и Антарктида, се смята за едно от най-отдалечените места на Земята. На неговата площ от близо 1000 кв. км има 41 ледника и освен това е дом за много животни като пингвини, тюлени и морски птици. През 2000 г. учени от Университета в Хавай забелязват двукилометров поток от лава, идващ от вулкан, който се е активизирал оттогава.

Да забравим вулкана и другите опасности, но климатът на този остров е много суров, а освен това е отдалечен и на поне две седмици плаване от най-близката суша.

Змийският остров, Бразилия

 

Островът Кемада гранде, по-известен като Змийският остров, е с площ от 43 хектара и се намира на около 30 км от Сао Паулу. Той е убежище за една от най-отровните змии на планетата - златната усойница, чиято хемотоксична отрова разгражда кожата и плътта. Твърди се, че на острова има над 4000 такива влечуги, но според местни бройката им била много по-голяма.

Бразилското правителство е забранило достъпа на хора до острова, с изключение на екип от учени, който го посещава през няколко години, за да изследва змиите.

Островът Северен Сентинел, Андамански острови

 

Този малък, гъсто залесен остров в Бенгалския залив, е напълно заобиколен от коралов риф, който го прави почти недостъпен по море. Но не това е причината, за да не бъде посещаван. Той е населяван от племе, известно като сентинелци, които отказват контакт с хората и са едни от последните общества, които остават недосегаеми за цивилизацията. През 2008 г. двама рибари, чиято лодка заседнала в рифа, били убити от местните. А по време на голямото земетресение през 2004 г. и последвалото цунами, сентинелците хвърляли копия и стрели по ниско летящите хеликоптери, които търсели жертви на стихията.

Пещерата Ласко, Франция

 

Пещерният комплекс Ласко в Северозападна Франция е дом на едни от най-известните палеолитни рисунки, откривани някога. Смята се, че изображенията на животни, които са населявали областта, датират от преди 17 000 години. Обектът е вписан и в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Но от 2008 г. пещерите са затворени за посетители поради гъбичен бум, който застрашава рисунките. До тях се допуска само малък екип от учени, и то за по няколко дни месечно.

Остров Повеля, Италия

 

Малкият остров е разположен във Венецианската лагуна между Венеция и Лидо. През годините на него е построена крепост, бил е използван като карантинна станция по време на чумните епидемии, както и за приют на душевно болни. Психиатричната клиника затваря врати през 1968 г. и оттогава островът е изоставен. Заради своята история Повеля се смята за едно от най-населяваните с духове места на планетата. През 2014 г. италианското правителство обяви, че го дава на 99-годишна концесия, но все още не се е намерил някой, който да го вземе.

Тайните архиви на Ватикана, Ватикана

 

Скрити зад каменните стени и подземия на Ватикана, се пазят едни от най-ценните писмени документи на Земята, като писмата на шотландската кралица Мери в очакването на нейната екзекуция, или молбата на крал Хенри Осми за отмяна на брака му. Архивите, които са на подчинение на папата, се смята, че съдържат над 35 000 екземпляра, като лавиците, на които са подредени, са дълги над 80 километра.

Освен на служители, които поддържат чистотата в помещенията, там е разрешен достъпът само на изключително тесен кръг от учени, като всеки от които минава през сложен и дълъг процес на одобрение.

Храмът Исе, Япония

 

Храмът Исе, разположен в префектура Мие, е шинтоистки комплекс, посветен на богинята Аматерасу-омиками, и се състои от два главни храма и около 125 по-малки. Храмът датира от III век, но сградите се подменят на всеки 20 години в съответствие с шинтоистките вярвания за смърт и възраждане. В един от главните храмове се смята, че стои т.нар Свещено огледало (Ята но Кагами), част от императорските регалии на Япония.

Достъп до храмовия комплекс имат само висши шинтоистки свещеници и членове на императорската фамилия.

Зона 51, Невада, САЩ

 

Нито един списък на забранените места не може да бъде пълен без Зона 51 в Невада, която е под контрола на военновъздушната база "Едуардс". Въпреки, че се смята, че там се провеждат тестове на оръжия и самолети, много хора мислят, че зоната е убежище и на свидетелства за посещения от извънземни. Областта около зоната е често посещавана от туристи, но достъпът до нея е забранен, освен за военни служители със специален пропуск. Небето над нея е ограничено за полети и се смята, че е охранявана от противосамолетни оръдия.

Гробът на Цин Шъхуан, Китай

 

Гробът на първия китайски император Цин Шъхуан, който умира през 210 г. пр. н.е., се намира под хълм в Централен Китай. Погребалният комплекс се състои от сложна мрежа от подземни канали, които са натъпкани с всички неща, които биха послужили на императора по време на престоя му в отвъдното. Огромната колекция от глинени статуи на неговите армия, служители, коне и прислуга, е известна като Теракотената армия. От откриването ѝ през 1974 г. досега са извадени 2000 фигури, всяка различна от другите. Експерти смятат, че има още 8000.

Но китайското правителство е забранила по-нататъшни разкопки и е консервирало обекта в знак на почит към императора. Така че самият гроб сигурно никога няма да бъде открит.

Световното семехранилище "Свалбард", Норвегия

 

То е нещо като Ноев ковчег за растения. В разположеното на остров Шпицберген хранилище се съдаржат над 840 000 образци на семена от повече от 4000 растителни вида от цял свят. Идеята е да се създаде банка от семена в случай на глобално или регионално бедствие. То служи като сейф, в който организации или правителства могат да депозират семената за безопасно съхранение, като имат достъп само до своите каси. Обектът е пазен със съвършена охранителна система.