Едва една трета от германците са твърдо за оставане на Гърция в еврозоната. Против са близо половината от запитаните в анкета, съобщава БНР, като се позовава на в. „Велт ам Зонтаг“.

Допитването твърди, че по-голямата част от избирателите в страната, която е основният кредитор на Атина, не намират за добро решение планираният трети спасителен пакет от 86 милиарда евро.

Резултатите от анкетата бяха публикувани само два дни след като Бундестагът оторизира правителството да преговаря за конкретните условия, при които ще бъде реализиран спасителният план.

В същото време в интервю за сп. „Тагесшпигел“ генералният секретар на управляващия Християндемократически съюз Петер Таубер подканва 60-те депутати от партията, които гласуваха срещу плана, да преосмислят решението си при гласуването на евентуалните договорености с Гърция. Таубер разсейва спекулациите за разнобой между канцлерката Ангела Меркел и финансовия министър Волфганг Шойбле, който допусна излизане на Гърция от еврозоната. Коалиционният партньор обаче – вицеканцлерът социалдемократ Зигмар Габриел, разкритикува Шойбле:

"Господин Шойбле настрои социалдемократическата партия срещу себе си. Той знаеше, че ние сме склонни да говорим за излизане на Гърция от еврозоната, само в случай че тя сама го поиска. Поставянето на въпроса от германска страна според мен бе неразумно."

Зигмар Габриел защитава позицията на Меркел:

"Смятам, че обвиненията са несправедливи - Германия поема голям дял от спасителния пакет от 86 милиарда и заедно с това големи рискове. Да поемаме тези рискове без изискване към Гърция да се промени не е правилно, защото тогава ще трябва да постъпим по същия начин с Италия, Испания и Португалия. Еврозоната няма да може да преживее такъв вариант.“