Хората в Русия днес имат чувството, че президентът Владимир Путин поне временно е намерил ваксината срещу свободата.

Това пише в германския вестник "Зюддойче цайтунг" руската журналистка Жана Немцова, дъщеря на убития на 27 февруари в Москва опозиционер Борис Немцов. Тя напусна Русия заради непосилен натиск върху нея и скоро ще започне работа в "Дойче веле".

Ваксината, за която става дума, е новият руски шовинизъм, имперската, ултрапатриотична идеология. В условията на стремително влошаващо се качество на живота, на ниски петролни цени и санкции, единственият начин режимът да си осигури подкрепа стават зрелищата - военните триумфи, окупациите, тоталната пропаганда. Зомбираните хора са готови заради имперската идея да търпят бедността и да се откажат именно от онези свободи, които са ключови за развитието на страната, казва Немцова.

Както и по времето на СССР, в Путинова Русия всеки нравствен избор е свързан с опасности и с преодоляване на страха от властта. Борис Немцов, който много години е бил част от политическия елит на постсъветска Русия, е можел да се приспособи към новата реалност и да продължи блестящата си кариера. Така постъпили мнозина от неговите бивши съмишленици в либералния лагер. Те се превърнали в част от новия Путинов "вертикал на властта".

Немцов обаче постъпил по съвест, изтъква Жана. Той останал верен на своите убеждения и се превърнал в непримирим критик на сегашния диктаторски режим. Властите не можели да му го простят и го убили.

Но всичко ставащо в Русия днес не е причина за отчаяние, смята Немцова. Много диктаторски режими с помощта на шовинистични идеи временно са успявали да консолидират обществото. Рано или късно обаче населението осъзнава тежките последствия от авантюристичния курс на своите правителства. Новите дисиденти и занапред ще разпространяват "вируса" на свободата.

"Вярвам, че благодарение и на техните усилия нашата страна един ден ще бъде свободна и процъфтяваща", завършва дъщерята на Борис Немцов.