Премиерът Бойко Борисов вярва, че трите важни стъпки в съдебната реформа ще бъдат направени, предаде Дарик.

"В парламента се прие стратегията ни, и то с голямо мнозинство. Аз лично съм разговарял с лидерите на политически партии тогава и затова тя се прие с голямо мнозинство. Имаше малко забавяне, но аз съм убеден, че другия петък ще бъде гласувана на първо четене”, каза той пред журналисти.

Борисов говори в Кричим, където заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева откри пречиствателна станция.

Премиерът допълни, че именно заради съдебната реформа и утре, и във вторник има срещи с някои от лидерите на партиите. След разговорите той се надява, че всичко ще бъде наред в петък по време на гласуването на промяната на Конституцията.

Бойко Борисов изброи важните акценти в реформата. Това са разделянето на ВСС на две части - съдийска и прокурорска, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите и усилване на ролята на съдебния инспекторат.

„В понеделник и вторник ще намеря консенсус. Сигурен съм, защото познавам лидерите на тези партии и знам, че когато мотивирано, като кауза, в името на държавата и народа им се постави въпросът, те са изключително разбрани и диалогични хора. Много се радвам, че и моите партньори в управлението - Реформаторският блок, разбраха, че с обиди и нападки не става. Направиха много в последните дни. Така че с дружни усилия и на управляващи, и на опозиция, с нормален и толерантен тон, който за радост в последните дни е факт, се надявам да се осъществи промяната”.

Борисов допълни, че в понеделник в 12 ч има среща в парламента с Георги Първанов и неговата група. Във вторник сутринта вероятно ще разговаря с ДПС. С лидра на БСП Михаил Миков няколко пъти е разговарял по темата, но ако се наложи, ще го потърси официално.

"Гласуването на конституционните промени в парламента в четвъртък  или петък ще има за България характера на референдума за спасителната програма за Гърция", заяви в Разград лидерът на ДСБ Радан Кънев. 

Той бе в Лудогорието, за да подкрепи кандидатурата на предприемача Теодор Ролев за кмет на града.

"Продължавам да вярвам, че 180 гласа за конституционната реформа са постижим брой”, каза по-рано Кънев пред бТВ. И добави: "Никога с никого не съм влизал в конфликт, особено с Цацаров. Ние искаме да създадем законодателни условия главният прокурор да си върши работата”.

Кънев оценява и сложността на работата на Цацаров. Според него "да бъдеш главен прокурор е непосилно изпитание. Като носиш цялата отговорност, носиш и цялата вина”.

Радан Кънев коментира и изказването на главния прокурор, който тази седмица "свали томахавките и вдигна писалките", за да пише заедно с правосъдния министър Христо Иванов. Реформаторът заяви, че той томахавки не притежава. Единственото, което винаги е имал, е писалка.