Часове преди премиерът Бойко Борисов да започне последния кръг от консултации за осигуряване на мнозинство за гласуване на промените в Конституцията, София отново осъмна с плакати в подкрепа на съдебната реформа. 

"Търсят се #160от240 да гласуват ЗА промени в Конституцията в края на юли. СТАРТ на Правосъдната реформа!", пише на плакатите, появили се на ключови места в столицата и издадени от "Протестна мрежа".

В 12 часа лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов ще се срещне с лидера на АБВ Георги Първанов. Това е първата от поредица лидерски срещи за осигуряване на подкрепа за внесените от правителството промени в Конситуцията. АБВ вече обяви, че няма да подкрепи промените, които предвиждат разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на прокурорска и съдийска колегия, засилване на инспектората и въвеждането на явни гласувания.

Досега срещите бяха провеждани само от министъра на правосъдието Христо Иванов и лидера на ДСБ Радан Кънев. Те бяха атакувани от опозицията и от част от медиите, че целят да овладеят съдебната система. Главният прокурор Сотир Цацаров заподозря дори план той да бъде сменен. След ескалацията на напрежението, последваха срещи на Цацаров с президента Росен Плевнелиев, а Бойко Борисов се зае лично да осигури мнозинство. 

Утре Борисов ще проведе среща и с лидера на ДПС Лютви Местан, а в сряда и с лидера на БСП Михаил Миков.  

Управляващите нямат необходимите гласове, за да приемат сами промените, които бяха отхвърлени на първо четене в парламентарната комисия. Последва т.нар. устен доклад на Европейската комисия, който призова за съдебна реформа и критикува прокуратурата. 

Миналия вторник пред Съдебната палата "Протестна мрежа" организира демонстрация за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и в подкрепа на съдебната реформа.