"Гръмовна политическа новина на Илинден" (в. "Струма"), "Гръмовна политическа бомба на Илинден" ("Блиц").  

В общия хор на вълнението се включва и ПИК.  "Яне Янев разкри сензационно" (Ексклузивно и първо в ПИК, разбира се).

 


Открийте разликите!

Цялата тази бомбастичност се оказа свързана с един от премиерските съветници - Яне Янев. Лидерът на РЗС, бивш депутат, прононсиран борец срещу корупцията и привърженик на разобличение чрез флашка е решил да сложи на ново ниво политическата си кариера - ще се кандидатира за кмет на родния си Сандански.

Новината на връх Илинден е съобщена по еднакъв начин в тези три различни медии.

"За пръв път в България политик от такъв ранг (лидер на партия и председател на парламентарна група, два пъти народен представител, председател на Комисията за борба с корупцията в 41-то НС, сега съветник на министър-председателя) се кандидатира за кмет на родния си град", се подчертава в приповдигнат тон в информациите и на трите места.

До решението се стигнало след като преди това премиерският съветник дълго отклонявал поканите. Накрая обаче не издържал. И на 12 юли - цяла седмица преди събитието да си "пробие" път до някои медии - обаче приел. 

"Над 600-те души, събрали се въпреки адската жега в занемарения от общината Дом на културата, стават на крака и с гръмовни аплодисменти канят  Янев да приеме. След повече от 3 минути аплодисменти на крака, видимо развълнуваният Янев произнася една от най-емоционалните си речи", така описва събитието в. "Струма", предадено едно към едно и в "Блиц".

"Не работя с медиите на #Кой", каза днес пред Клуб Z Янев. Той съобщил новината само в "Струма".

Янев отказа да съобщи дали ще разчита на подкрепата на ГЕРБ и дали кандидатирането му е по поръчка на неговия правителствен началник - Бойко Борисов.  

Какви са мотивите на Янев за това решение? Родолюбиви, разбира се. 

"В новия програмен период една от най-важните програми на ЕС ще бъде „Европа на регионите“. България не може да направи успешни крачки напред, ако не се подобри ситуацията в регионите и ако продължават кметовете-феодали да властват и да .закрепостяват общините", каза той.  Решението било и заради родовата памет.  Хората го питали пак ли ще остави същите да дозагробят Сандански.

"Просто съм длъжен", завърши Янев.

От днес той е в отпуск като премиерски съветник, оставка не е подавал.