Кампанията #160от240 на "Протестна мрежа", която се опитва да установи и събере нужните гласове за промяната на Конституцията като част от съдебната реформа, вече се разрасна със специален сайт - www.pitaydeputat.com

На него можете да проверите колко от народните представители са обявили вече позицията си, поименно и партийно.

Ако цветът в кръгчето съвпада с този на партията, значи е казал "да". Ако е розово, "не", а празните кръгчета са все още множеството, които не са отговорили.

За тях има специална мярка - посочвате някое кръгче, например на народния представител Делян Пеевски, натискате го, и се появява снимката му, име, и един голям бутон "Питай го".

Това отваря бланка, в която да попълните имейл, име и избирателен район, и да прочетете внимателно писмото, преди да го пратите:

Уважаеми народен представител,

искам да разбера ще подкрепите ли правосъдната реформа на предстоящото изключително важно гласуване на предложената промяна в Конституцията на Република България.

Разделянето на ВСС, явният вот във ВСС, както и намаляването зависимостта на магистратите от техните административни ръководители, са отдавна дискутирани и препоръчвани промени, които целят подобряване на работата, прозрачността и отговорността в Съдебната система.

Като избирател от [избирателен район] Ви пиша, за да Ви призова да подкрепите конституционалните промени, защото смятам, че тези промени ще направят Съдебната система по-независима, по-прозрачна и по-справедлива, промени които са изключително важни за всички граждани на България.

Питам Ви: Как ще гласувате - ЗА или ПРОТИВ?

Ще следя Вашия вот в пленарна зала и от него зависи моята бъдеща подкрепа.

С уважение: [Твоето име]

20.07.2015 г.

Това писмо отива в официалната поща на избрания от вас народен представител.

В сайта има още кратко разясняване на промените и линк към официалния проектозакон.

Едва 13 души са отговорили засега, но и сред тях вече има изненади. Независимият Велизар Енчев не шокира никого, когато се обяви против, но виждаме, че Ана Баракова е "за".

Нито един от Патриотите още не е отговорил, спрямо трима от ДПС - като един от тях, Четин Казак, изненадващо е казал "за". Разбира се, най-много са отговорили от ГЕРБ и РБ - всички със "за", при това.

Ние попитахме Делян Пеевски. Все още очакваме отговор. Кого ще попитате вие?