Група международни инвеститори купиха на търг банкрутирало летище в централна Испания за 10 000 евро. Цената е 100 000 пъти по-ниска от вложените разходи за изграждането на аерогарата, които навремето са надхвърлили 1 милиард евро, съобщава Би Би Си.

Новите собственици за летище Ciudad Real, южно от Мадрид, са се оказали единствените участници в наддаването за него.

Сделката, която изглежда доста атрактивна за купувача, е с консорциум, в който главната роля е на инвеститор от Китай.

Групата "Цанийн интернешънъл" декларира, че иска да превърне аерогарата във входна точка за китайския бизнес в Европа.

Летище Ciudad Real се намира на 235 километра южно от Мадрид и бе построено преди да се развихри световната икономическа криза. Замисълът му бе да бъде алтернативно на водещото летище в испанската столица "Барахас". Проектът обаче се оказа неуспешен и аерогарата банкрутира през 2012 година - само четири години след откриването ѝ.

Китайците обаче ще трябва да изчакат до края на септември, за да се радват на испанската си придобивка. Дотогава тече срок, в който ако се появи купувач, готов да плати минималната цена от 28 милиона евро, ще получи летището, което е с капацитет от 2,5 милиона пътници на година.

Би Би Си посочва, че Ciudad Real е едно от многото "призрачни летища", построени по време на строителния бум на Пиринеите, за които не се намериха достатъчно пътници.

Подобна съдба застигна и летище Кастелон в източна Испания. То бе откритопрез 2011 година, но в последствие там не кацна нито един самолет.