"Вече 39 дни сме в протест, на 25 юли ще свикаме протестен митинг в София."

Това каза днес пред Агенция "Фокус" председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Изявлението му идва часове след като синдикалистите изпратиха писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова, с което я информираха, че напускат преговорите с политическото ръководство на министерството.

Протестните действия на полицаите започнаха заради пенсионните реформи, които заплашиха да увеличат пенсионната възраст на служителите на МВР, но освен това СФСМВР се концентрира и върху други ключови проблеми в системата на силовото министерство.

Повече от месец те провеждаха преговори с политическото ръководство, и днес признаха, че има напредък по някои въпроси - най-вече по проблемите на специализираната полицейска операция по границата с Турция и полагания от служителите извънреден труд.

"За съжаление, тези резултати са частични, а пълната им реализация продължава да остава значително разсрочена във времето и не е гарантирана по никакъв начин", казаха от синдиката.

Сред важните въпроси, по които обаче не е постигнато съгласие, са преструктурирането в Главна дирекция „Пожарна безопасност" и защита на населението и положението на нейния директор главен комисар Николай Николов.

Попов заяви още, че на протеста синдиката ще се обърне към българското общество

"Убедени сме, че проблемите в МВР ще рефлектират не само върху служителите, а най-вече върху гражданите. ЩР кажем, че обществеността или трябва да вземе нещата в свои ръце, или да се примири, че МВР е в колапс”, уточни той.