Двете хранителни вериги "Пикадили" и "Карфур" слагат край на отношенията си. След като в събота изпълнителният директор на "Пикадили" Таня Косева-Бошова съобщи, че съвместното им дружество няма да го бъде, днес и от "Карфур" потвърдиха новината.

"КМБ Б.В., член на "Маринопулос Груп", главен франчайзър на веригата от супермаркети "Карфур" в България, съобщава, че компанията няма да продължи със сливането с "АП Март" АД, собственик на веригата от супермаркети "Пикадили" в България", съобщи дружеството.

"КМБ Б.В. ще продължи да управлява мрежата си автономно, с нов опитен мениджърски екип, който незабавно ще въведе в сила план с действия, за да продължи с развитието на операциите и дейностите си, поставяйки изискванията и нуждите на клиентите в центъра на бизнеса на компанията", приключва съобщението, без да се дават повече подробности.

Миналата седмица стана ясно, че на общо събрание на собственика на българските магазини на "Карфур" - "КМБ България" (б.р., КМБ Б.В. е краен собственик на "КМБ България"), от съвета на директорите е освободен французинът Жером Лубер, който беше и изпълнителен директор на компанията, а на негово място е назначена гръцката гражданка Елени Дура - адвокат в гръцката фирма "Маринопулос Общотърговско Акционерно Дружество".

Справка в сайта на Министерството на правосъдието показва, че от началото на юли 11 фирми са поискали обявяването в несъстоятелност на "КМБ България" заради неизплатени задължения.

Междувременно "Пикадили" беше заложена срещу 10,8 млн. евро, за да погасява задълженията си към доставчици, като през последните седмици асортиментът във веригата се увеличи осезаемо.