Стабилността на управлението зависи от това дали ще има конституционни промени за ефективна съдебна реформа. Това повтори отново днес лидерът на ДСБ Радан Кънев. За пореден път. Направи го малко след срещата си с премиера Бойко Борисов и лидера на ДПС Лютви Местан.

"Ако не минат конституционните промени, нищо не е стабилно в България".

Така отговори Кънев на въпрос дали управлението ще бъде стабилно, ако промените в основния закон не бъдат приети. Лидерът на ДСБ коментира и възможността да има промени в Конституцията и без гласовете на Блока.

"Тъй като никога не сме се съмнявали, че в настоящия парламент има конституционно мнозинство за имитации, такова е имало и във всички останали досега, политическият въпрос е дали говорим за имитации или за реална промяна”, каза той.

И бе категоричен, че като политик и депутат няма да подкрепи промени в Конституцията, които са имитация на реформа. Коментарът на Кънев бе по повод предложението на ДПС Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на две колегии - съдийска и прокурорска, но кадровите решения да се вземат от общ пленум. Според Кънев именно това ще е "имитация на реформи за пред чужденците".

"В парламента никога не е имало мнозинство за истинска съдебна реформа. Но в българското общество вече има", убеден е Кънев.

Според него вероятно до последния момент преди гласуването в петък ще има "съспенс" и е възможно точно тогава да се вземе решение. Кънев е категоричен, че гласуване в петък ще има, дори ако партиите не са постигнали съгласие.

Гласуването можело да се отложи само ако има нов законопроект със 180 подписа под него, но този законопроект не е имитация на реформа и не предвижда разделяне на ВСС без реална юридическа стойност.