Толи Лериос, бивш главен инженер на Facebook и основател на американската Metanautix, специализирана софтуерна компания за обработка на големи данни

Гърция се намира в каша, която не сте забъркали вие. Какво следва? Ами, аз не знам.

Никой не знае, но нали затова трябва да пораснем. Трябва да сте готови за бъдеще, което не виждате, пише бившият главен инженер и успешен предприемач в интернет бизнеса Толи Лериос, който е от гръцки произход.

В статията си в Quartz той се опитва да „насочи младите гърци как да се справят с този въпрос без отговор“:

Ключът към изработването на стратегия за успех е да сте наясно с колективната си сила, която трябва да използвате, както и с колективната си слабост, която трябва да поправите. Както е казал един велик грък, опознайте се!

Когато бях момче, бях пленен от технологиите и това ме насочи в живота – но аз не бях различен от вас. Просто имах мечта – вероятно е т.нар. Американска мечта - и после превърнах мечтата си в реалност с помощта на много работа. Вие можете да направите същото, въпреки общоприетите ви недостатъци и настояща несигурност.

Ето някои съвети:

  1. 1. Поколенията преди вас забъркаха тази каша в Гърция, затова слушайте съветите им, но не се страхувайте да ги критикувате. Те носят колективна отговорност като поколение. Казано по този начин, това означава, че те не са лично отговорни за действията на своето поколение.

  2. 2. Пътуванията дават така нужната перспектива – както към различни култури, така и към иновации. Бъдещето на Гърция често е настоящето на други държави. Много от гръцките стартиращи бизнеси, които съм срещал, са пренесли на гръцка територия идеи от чуждестранни успешни компании. Всичко си проправя път. В момента Силициевата долина е превъзбудена по Големите данни и Виртуалната реалност, което означава, че тези теми ще се появят също и в Гърция, но след известно време.

  3. 3. Не се свръхспециализирайте. Свръхспециализацията е част от вината на гръцкото университетско образование, но тя е вина и на студентите, които си мислят, че е работа на университета да ги подготви за бъдещето. Не е. Поемете отговорност за бъдещето си.

  4. 4. Възползвайте се максимално от летата между учебните години. Ако не можете да си намерите работа, станете доброволец в неправителствена организация, влезте в интернет и се запишете за допълнително обучение през лятото, включете се в онлайн общности като например състезания по програмиране или водене на дебати, писане на есета или поезия.

  5. 5. Мислете глобално. Чужденците ще искат да работят в Гърция – вие също ще търсите работа навън и ще се конкурирате едни други.

Ключови слабости и предимства на гръцката младеж, като група:

  1. 6. Гръцката държава има множество от вкоренени обичаи и патологии, които със сигурност ще окажат влияние върху вас. Не можете да промените системата бързо, но това не е оправдание да я укрепвате – просто правете правилните неща.

  2. 7. Гръцките семейства са какви ли не. Според мен обаче, много гръцки семейства странят от глобалната перспектива. Недостатъчно семейства мислят глобално, живеят навън или пък поемат по-сериозни рискове – това може да култивира некоректни и пристрастни стереотипи. От друга страна, здравите връзки вътре в гръцките семейства създават предпазна мрежа.

  3. 8. Гърците са навсякъде по света. Това е мрежа за подкрепа за младите гърци. Използвайте я.

  4. 9. Настоящата бъркотия и криза в Гърция са и предимство, защото икономиките са циклични. Тежко е да гледаш как гората гори, но тя винаги израства наново, обикновено доста по-здрава.

Малко самонаблюдение:

  1. 10. Винаги съм вярвал в собствените си технически умения, но не винаги бях убеден за други неща в живота си. Във времена на несигурност, единственото, от което се нуждаех, бе вярата в едно нещо, което да ми даде сили. Открийте вашия крайъгълен камък.

  2. 11. Самотата ми даде шанс да се науча да се обичам. Изоставих много стари навици – като например ужасното си шофиране – и се обградих от хора, които измъкнаха най-доброто от мен.

  3. 12. Нямах никаква идея какво ми предстои. Бях в Силициевата долина, когато започна интернет бумът, но в началото го приемах за краткотрайна мода. А по-късно направих същата грешка, когато подцених влиянието на новите технологии – мобилните устройства. Не е необходимо да сте ясновидци, за да успеете, но трябва да сте готови да признавате грешките си и да се учите от тях.

  4. ------

  5. * Преводът е на Клуб Z.