След над час среща на председателите на партиите и парламентарните групи в Народното събрание, премиерът Бойко Борисов излезе с оптимизъм и добри новини - всички вече съзнават колко са важни промените на Конституцията, нужни за съдебната реформа, и вече се очертава консенсус. Но той зависи от една партия, твърди Борисов.

"Има два варианта - очаквам колегите от Реформаторския блок (РБ) да се съберат и да кажат тяхното си мнение, тъй като по предложението, което направихме този председателски съвет, мисля че намерихме съгласие в АБВ, ДПС, БДЦ и Патриотичния фронт и това вие ще го чуете по-късно, защото аз помолих да се води стенограма с изказванията на всички," каза премиерът.

По две теми от съдебната реформа не отстъпихме, заяви Борисов, и по тях вече има мнозинство..

"Това е разделянето на двете колегии на две - съдийска и прокурорско-следователска, и поетия ангажимент към нашите избиратели те сами да се утвърждават - да израстват, да се гласуват, и да се утвърждават - съдиите за себе си, и прокурорите за себе си. По тази тема мисля че ще съберем вече необходимите гласове за промяна на конституцията.

Събрани са гласове и идеята за засилване на ролята на инспектората, и за кариерното развитие.

"Единственото, което към момента, поне от това, което спира РБ, но се надявам да ги преодолеят, е в колегиите начинът по който се избират ръководствата. Към момента това, което ние сме приложили, е 8 на 5 - сиреч 8 съдии срещу 5 от парламента. В прокурорско следователската - 6 на 6. Партиите, които биха дали гласовете си, ще ги видите, предлагат 6 на 5 при прокурорите и 8 на 6 при съдиите, което абсолютно запазва този принцип за независимост на съдебната система, голяма крачка е напред в самостоятелността на работа на съдиите, прокурорите и следователите, и ако днес Реформаторския блок вземе подобно решение на своето заседание, аз мисля, че утре ще можем да намерим консенсус за решение."

Борисов подчерта, че при РБ има "сили", които подкрепят различни точки, и несъгласието би могло да създаде напрежение там. 

"Независимо, че можем вече да събере достатъчно гласове и да променим конституцията, ако те не могат да постигнат единно решение на Реформаторския блок, буквално заявих и ще го заявя пред вас, ще отида на поражение в петък, но няма да създам условие за напрежение върху самия Реформаторски блок."

Затова премиерът се надява те да постигнат единодушие днес, за да не стане петък голямо поражение за ГЕРБ и Реформаторския блок. Всички останали партии без БСП са се съгласили.

На въпрос дали това е бламиране на предложението на министъра на правосъдието, Борисов почти избухна:

"Това е предложението на Христо Иванов. Аз я водя тази битка, за да защитя двете колегии сами да се избират и сами да се утвърждават заради изричното изискване на министъра. Така че повече как да го защитя? Аз от негово име се разправям вече дни наред. той сам не може да се оправи, видно е. Сам ще го смачкат. Стоя зад него и го подкрепям."

Христо Иванов е номинация на ГЕРБ за министър, подчерта Борисов.

Следващата стъпка, която премиерът почти забрави, е, когато се постигне консенсус за решението, да се пратят различните варианти за квотите на Конституционен съд, който да прецени дали не нарушават върховния закон