ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Т.нар. План Б за излизане от парламентарната криза с конституционните промени включва "естествената смърт" на предлаганите от правителството изменения в основния закон.

Внесеният от управляващите законопроект по правилник трябва да бъде гласуван на първо четене този петък. В същото време стана ясно, че се върви към внасяне на втори вариант, определен като "компромисен". По думите на лидера на ДПС Лютви Местан, в петък проектът на Реформаторския блок (РБ) просто няма да бъде гласуван и така ще го застигне естествената му смърт. За сметка на това същия ден ще бъдат внесени новите конституционни предложения, като за тях тепърва ще текат законовите срокове за разглеждане в комисии и гласуване в зала.

Според изчисленията на Местан Вариант №2 може да мине този септември, след депутатската ваканция.

Този следобед РБ се събира, за да изготви позиция "за" или "против" "План Б". Любопитното е, че новият проект е изготвен още вчера и днес е бил раздаден на депутатите. Той отразява трите точки, по които има принципно съгласие - разделянето на ВСС на две, явният избор на магистрати и засилване на ролята на инспектората.

На днешната среща на управляващи и опозиция управляващите все пак са отбелязали пробив в отношение на кадруването във ВСС. По предложение на ДПС бе решено Конституционният съд да бъде сезиран да се произнесе дали може двете колегии сами да кадруват, или трябва да има одобрание на пленума им. Участниците в срещата обаче са пропуснали, че КС никога не се произнася по бъдещо законодателство, т.е. може да откаже да се произнесе по сегашното искане.