"Това не са предложения на ДПС. Разбрира се, че ще ги подкрепим", обяви днес пред бТВ съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. 

Според него сегашният вариант на предложението за промени в Конституцията за съдебната реформа е почти същото с първоначалния вариант.

"Какво не им харесва на Реформаторския блок като всичко е същото?", попита реторично Симеонов. Според него ДПС просто е решило да се присъедини към подкрепящите съдебната реформа, "да хване последния влак".

Това не били идеи на ДПС, "Местан не е открил топлата вода", каза още той. 

"Не внушавайте на хората, че едва ли не ДПС води политиката в България. Няма нищо подобно. Те бързат да се качат в последния момент на влака, какво да им забраним ли", добави той.

Симеонов даже се разгневи на настояването на водещия дали не го притеснява ролята на ДПС и репликира: "Вие да не сте телевизия на ДПС, защо непрекъснато ме питате за ДПС".

И още: "Съдействате да се създава впечатлението, че ДПС е много важен фактор в политиката. Не. ДПС е една партия с 36 депутати."

Според него от движението действали така, за да направят добро впечатление пред европейските институции и нищо повече.

Симеонов на няколко пъти повтори, че промени спрямо първоначалния вариант за реформи в съдебната система почти няма.

"Питайте Радан Кънев какво точно е орязано. Аз чета и двата текста", каза Симеонов.

80 на сто от нещата били същите, 20 на сто можело да ги обсъдят по-късно, и да се променят между първото и второто четене. Сименов обяви намерението си те да внесат тези промени, ако РБ не го направят.

"По какво се различават текстовете от първия вариант - по две работи- че изборът ще е за пет, а на за четири години. Другото е явното гласуване на пленума. Ако трябва ще внесем ние тези поправки между първо и второ четене", обяви един от лидерите на ПФ.

ДПС просто се опитвали да влязат в групата. Дали оттам ще се подпишат или не, било техен проблем.

Вариантът е един, смята Симеонов, иначе се губили шест месеца, ако сега се отложи приемането на промените.

"Ние сме прагматични отговорни политици. Не можем да се правим на нацупени деца и да отлагаме съдебната реформа за след изборите", добави той.

Совалките между политическите сили той описа така- "Всичко беше приключило след разговорите на Борисов с Миков, след това с БДЦ. Той беше направо отчаян". И тогава от ПФ му предложили отново да се съберат, "дойдоха всички колеги, стигнахме до консенсус и после РБ казаха, че се отказват". Днес отново от ПФ щели да разговарят с реформаторите.