"България прояви лоялност и дисциплина, и отиде на пряка конфронтация с Русия. Натискът, който има от контрасанкциите е само в България". Това обяви премиерът Бойко Борисов в обръщение по време на годишната среща на външния министър Даниел Митов с посланиците на България.

"Нашите загуби от стриктното спазване на санкциите на Европейския съвет генерира финансови загуби в България", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

"България беше лоялен член и подкрепи ЕК. Нашите загуби от стриктното спазване на санкциите на Европейския съвет генерират финансови загуби в България. Спазвайки общата воля на ЕС, България ще се нареди сред страните, които приехме трите основни инфраструктурни проекта. Когато казахме, че спазваме стриктно третия либерализационен пакет, и спряхме "Южен поток", партньорите от НАТО ни разбраха. България проявява лоялност и дисциплина и отива на пряка конфронтация с Русия. Натискът, който има от контрасанкциите е само в България", добави той.

Той определи политиката, която води правителството като "правилна" и отбеляза, че нищо не говори по-добре от фактите за такава правилна политика. След което изброи ставащато на Балканите. "При един толкова многообразен парламент и съседи, в които се генерира нестабилност, е много важно България да бъде фактор на стабилност и компромис в региона. Всички знаем, колко трудно се прави правителство в Турция, всички знаем, че оттатък Черно море е Крим, Украйна. Дори и в Сърбия, да не говорим за Босна и Херцаговина, проблемите не са малки", каза той.

Борисов се видя днес и с Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Могерини е у нас като гост на срещата на посланиците. Пред дипломат №1 на ЕС Борисов отново се оплакал, че България е сред най-засегнатите от миграционния натиск държави в ЕС.

„България е сред най-засегнатите държави от миграционния натиск и в условията на увеличения поток доказваме, че надеждно охраняваме външната граница на ЕС“. По думите на премиера, цитиран от правителствената пресслужба, присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще е ясен сигнал за единство на ЕС в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция.

„Не трябва да позволяваме пропукване на сигурността на нито една граница, на територията на нито една държава в ЕС“, допълнил той.