Европейската комисия съобщи, че днес е одобрила молба на България запомощ от 12,5 млн. лева (6,38 милиона евро) от фонд„Солидарност“ за справяне с последиците от тежките зимни условияпрез януари и февруари  тази година.

За нея помощта от фонда за страната ни става 16,5 млн. лева. През април Комисията одобри 4 млн. лева за щетите от наводнението в Мизия. През миналата година България получи отделно 21 млн. лева за последствията от наводненията в Североизточна България.

"За трети път през последните 18 месеца България получавапомощ от фонд "Солидарност" на Европейския съюз за справянес последиците от природните бедствия. Това решение е израз на солидарността на Европейския съюз. Солидарност с този, който е пострадал, преминава през тежък момент и има нужда от помощ,за да се изправи на крака и да продължи напред. Днес отново казваме на България, че в случай на нужда винаги може да разчита на помощ от другите членове на европейското семейство," каза Кристалина Георгиева, заместник-председателка на Комисията, отговаряща за бюджета и човешките ресурси.

Според заявлението на българските власти последните 12,5 млн.лева ще бъдат използвани за възстановяване на щетите основно в Югоизточна България. Само в Бургас бяха наводнени над300 сгради, засегнати бяха земеделски земи и гори. 

Във фонд „Солидарност“ за 2015 година са предвидени 541,2 милиона евро. С остатъка от миналата година наличните средства надхвърлят 895 млн. евро.

Финансовата помощ от фонда се изчислява възоснова на общата стойност на преките щети от бедствие. Тя може да се използва само за основни неотложни и възстановителни действия.