След вампира-пират Кривич, русалката и мощита на свети Йоан Кръстител директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров продължава с откритията - този път на чудотворна вода в Голямата базилика на старата българска столица Плиска.

Водата бил открита при разкопките на Свещения кладенец на един от най-старите и най-големи християнски паметници по земите ни. Димитров веднага й намери приложение - да изцели премиера Бойко Борисов от умората след откриване на магистрала.

"Тъй като премиерът Бойко Борисов на 10 август ще бъде в региона, за да открие пътен възел Белокопитово на автомагистрала "Хемус" и ще посети и Голямата базилика, археолозите се надяват, че вече ще има достатъчно вода, за да окъпят за здраве и успех премиера", пише директорът на НИМ в прессъобщение.

Местен бизнесмен е осигурил машина за изпомпването на водата, така че кладенецът ще бъде разчистен напълно. А и премиерът може да получи манерка със чудотворната вода.

Както Димитров е коментирал по-рано, Голямата базилика в момента се реставрира със средствата, отпуснати от правителството на Борисов. Но тези 500 000 лева не са достатъчни, тъй като за пълния проект са нужни 8 милиона, за които НИМ организира кампания за набиране на средства. Сградата била оприличавана на Партенона и Колизеума, обясни историкът.

"Да, Голямата базилика е най-голямата сграда, построена от древните българи, така, както Партенона и Колизеума са най-големите сгради, построени съответно от древните гърци и римляни. Но Партенона е по-малък (59 метра дълъг) от Голямата базилика (102,5 метра), а Колизеума е сграда, осквернена с кръвта на десетки хиляди християни, загинали мъченически на арената – посечени с мечове или разкъсани от диви зверове. Докато Голямата базилика и манастирът около нея е пръскал духовна светлина за българския народ и за други народи. В нея са написани богослужебните книги, с които са покръстени Русия, Сърбия, Черна гора, Молдова и Румъния," продължава Димитров.

Историкът явно пропуска факта, че Голямата базилика е построена през IX век, доста след древността.

КРИБ и Камарата на строителите също ще финансират реставрацията, пише още в съобщението.