Стресът от последните дни усилени дискусия за постигане на консенсус по конституционните поправки е взело своето от премиера Бойко Борисов. Това става ясно от стенограмата на последния председателски съвет в парламента в сряда, преди постигането на компромиса вчера:

Борисов още след заседанието обяви, че е наредил да се стенографират и публикуват дискусиите.

"Ако Вие не стигнете до съгласие с тези няколко компромиса, ще отида на поражение с Вас в петък, но това няма да е добре нито за правителството, нито за нашите партии, нито за всичко, за което положихме като усилия с всичките тези хора. Повярвайте ми, да ги докарам тук и да проявяват желание за компромис - ми струва сигурно години живот вече, защото това го правя от десетина дни с огромни усилия", обръща се Борисов към Реформаторския блок.

Недоволството от Блока, което той изрази по-рано същия ден, си личи ясно от репликите му:

"Ние сме коалиция, нямаме ли с Вас ясната идея, няма какво да убеждаваме тези хора дали едното, или другото. Така че ще чакаме Вашето решение и ако е такова - бързо можем да съберем подписите. Ако не е това решение, отиваме в петък в парламента и приключваме с тази тема до следващите 3-4 месеца, 6 месеца по правилник. Така че да сме наясно".

От стенограмата се разбира още, че според юристите на ГЕРБ, балансът в колегията на прокурорите във ВСС, която от Реформаторския блок искат да бъде балансирана между парламентарната и прокурорската квота, е в колизия с Конституцията, и изисква събирането на ВНС.

Очаквано, именно лидерът на ДПС Лютви Местан е този, който предлага съобразността на тези текстове да бъде решена от Конституционния съд.

"Моля, не възприемайте това решение като предложение на ДПС, за да няма драми по отношението на идеята с оглед на това кой инициира предложението. Мисля, че точно такъв подход - да бъдем убедени в конституционносъобразността на крайния продукт, ще направи реформата по-устойчива и още днес ще създаде предпоставки за далеч по-широка подкрепа, а може би дори и с над 180 гласа на първо четене", добавя той.

Ето и пълният текст на стенограмата. Извиняваме се за големият размер на файла. Това всъщност не е текстов файл, професионалистите в НС са отпечатали, а после сканирали като изображения всяка от 24-те страници.